Fotoğraf: Zaxo'daki saldırıda öldürülenlerin resmi cenaze töreni
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Pazartesi geç saatlerde, dokuz ölümle sonuçlanan Zaho saldırısını "en güçlü terimlerle" kınamadan önce, Irak Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral Abdul Amir Raşid Yarallah Pazar günü, Irak parlamentosunun olağanüstü oturumunda milletvekillerine verdiği brifingde, Duhok vilayetine, Kuzey Irak sınırlarına muharip birlikler sevk edilmesi çağrısında bulundu.
The New Arab'ın haberine göre Yarallah, Pazar günkü brifinginde, "Türk güçleri Irak topraklarının derinliklerine giderek daha fazla müdahale ediyor, Zaho'daki Irak topraklarında ve Amedia bölgelerinde 100'den fazla ileri karakol kuruyor" dedi.
Iraklı komutan, "Türk güçlerini ileri karakollardan çıkarmak ve Irak'ın onlar üzerindeki kontrolünü empoze etmek için Irak ordusundaki savaşçı birliklerin yanı sıra Kürt peşmerge güçlerinin de bu bölgelere gönderilmesine ihtiyaç [olduğunu]" dile getirdi.
Yarallah: Türkiye Irak Kürdistan bölgesinde
4 binden fazla asker ve 5 ana üs bulunduruyor
Yarallah ayrıca, Türkiye'nin Irak Kürdistan bölgesinde dört binden fazla Türk askeriyle beş ana askeri üssü olduğunu söyledi. Kürdistan bölgesinin Türkiye ile 370 km'yi aşkın sınır bölgesinde Irak federal ordusu askerlerinin bulunmadığını ve Irak federal muhafızlarının konuşlandırıldığı bölgelerdeki güçlerin de muharip birlikler olmadığını açıkladı.
KYB'den Balambo Kokoy:
"Türkiye'yle müzakere daha iyi bir seçenek"
Konuya ilişkin olarak The New Arab'a bir WhatsApp mesajı gönderen Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) Kürt milletvekili ve Kürdistan parlamentosu İç Güvenlik Komitesi üyesi Balambo Kokoy, "Irak'ın sınırlarını savunmak için savaşçı Irak birliklerinin konuşlandırılması"nın Irak anayasası uyarınca "Irak federal hükümetinin münhasır yetkisi dahilinde" olduğunu hatırlattı.
Kokoy, "Bu nedenle, sınırlara savaşçı birlikler gönderme ve ülkenin egemenliğini savunmanın Irak federal hükümetinin iktidarında ve hükümetin kendi görevi olduğu için Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (KBY) onay almaya ihtiyacı [olmadığını]" yazdı.
Bununla birlikte Kokoy, " Türk ordusunu püskürtmek için Iraklı savaşçı askerleri sınırlara göndermeyi düşünmeden önce, önce şu soruyu sormalıyız: Askerlerini Irak'tan barışçıl bir şekilde çekmesi için önce Türkiye ile müzakere etmek daha iyi değil mi?" diye yazdı.
Kokoy, "Türkiye'nin harekâtının herhangi bir yasal dayanağı yoksa ve uluslararası kararlardan bağımsız olarak Irak'a bir işgalci olarak girdiyse, Irak'ın Türk birliklerini savaşarak askeri yoldan Irak topraklarından çıkarma hakkı [bulunduğunu]" da ekledi.
Hak ihlallerini izleyen CPT:
"Saldırıyı Türkiye'nin gerçekleştirdiği şüphesiz"
The New Arab'a demeç veren, Kürdistan bölgesi ve Irak'taki insan hakları ihlallerini izleyen sivil toplum kuruluşu Hristiyan Barışçı Ekipler (CPT) üyesi Kamaran Osman, "Türkiye'nin Perex köyüne yönelik saldırıyı gerçekleştirdiğinden şüphemiz yok" diyor.
Osman, saldırıya uğrayan Perex'in uzun süredir Türkiye güçleri tarafından boşalttırılmaya çalışıldığını anlatıyor. "Çünkü Türkiye, PKK militanlarına karşı Türk askeri operasyonlarını genişletmenin önünde bir sivil engel olarak gödüğü köyden sadece bir buçuk kilometre uzakta iki askeri yol oluşturdu.
"Perex'e komşu 11 köyün tamamı tahliye edildi ve sadece bu köy halkı evlerini terk etmeyi reddetti. Geçen yıl Türk birlikleri köye girdi ve köylüleri evlerini boşaltmaları için tehdit etti, aksi takdirde PKK militanı olarak kabul edileceklerdi.
"15 Haziran'da köyden iki sivil, Türk bombardımanında öldürüldü, ancak bu da köylülerin bölgelerini terk etmesini sağlamadı. Sonunda, Türkiye, köyü yakındaki Khamkir askeri üssünden dört top mermisiyle bombaladı ve güney Irak vilayetlerinden 9 Arap turistin öldürüldüğü katliamı gerçekleştirdi." dedi.
Osman ayrıca, Kürdistan Bölgesel Yönetimini Türkiye'nin Kürdistan bölgesinin turistik bölgelerinde askeri karakollar kurmasına izin verdiği için "ihmalkar" olarak nitelendirdi.
Irak: Türkiye'yle herhangi bir anlaşmamız yok
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oturumundaki konuşmasında, Irak'ın Türkiye'nin saldırdığını işaret eden bölgeden kanıt topladığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini ihlal etmesine ve topraklarını işgal etmesine izin veren herhangi bir yasal gerekçesi veya Irak ile ortak anlaşmaları olmadığını açıkladı.
Hüseyin, BMGK'yi saldırıyı incelemek için bağımsız bir uluslararası soruşturma komitesi kurmaya çağırdı. Ayrıca, BMGK'dan Türkiye'nin tüm güçlerini Irak'tan çekmesi için bağlayıcı bir karar vermesini ve konseyin Duhok'a yapılan saldırıyı kınamasını ve Türkiye'nin kurbanlara tazminat ödemesini zorunlu kılmasını istedi.
Hüseyin Irak'ın, PKK'yi topraklarından atmak için BM ve diğer ilgili ülkelerle işbirliği yapmaya hazır olduğunu ve "Irak'taki varlıklarının istikrarsızlığa yol açtığını" söyleyerek yeniden eleştirdi.
Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed el-Sahaf, Pazar günü Irak devlet medyasına verdiği demeçte, Irak'ın BMGK'ye yaptığı şikayetin "Türkiye'nin 2018'den bu yana Irak'a karşı 22 bin 700 ihlalini" içerdiğini söyledi.
Ayrıca Irak hükümetinin Türk tarafına 296 şikayet gönderdiğini belirtti.
(AEK)