IFEX'in 23 Şubat günü Brüksel'de yapılan Genel Kurulu'nda IPS İletişim Vakfı'nın yanı sıra Ürdün'den Arap Arşiv Enstitüsü (APEW) , Mısır'dan İnsan Hakları Bilgilendirmesi Arap Ağı (HRInfo) , Liberya'dan Medya Çalışmaları ve Barış İnşası Merkezi, (Center for Media Studies and Peace Building), Kamboçya'dan Kamboçya Gazetecileri Koruma Derneği (CAPJ) , Romanya'dan Medya Profesyonelleşmesi için Güney_Doğu Avrupa Ağı ((SEENPM - South-East European Network for Professionalization of the Media), Moğalistan'dan Uluslar arası Küre (Globe International) ve Tunus'tan Basın, Yayın ve Yaratım İzleme ((OLPEC) ve Nepal Gazeteciler Federasyonu (Federation of Nepalese Journalists) ile birlikte örgütün üye sayısı 72'yi buldu.
IFEX, Dünyada ifade özgürlüğü alanında mücadele veren önde gelen kuruluşlarca 1992'de Montreal'de kurulmuştu.
IFEX ağı içinde yer alan kuruluşların çalışmaları Toronto'daki Clearing House'a buluşuyor ve İfade Özgürlüğü için Kanadalı Gazeteciler (CJFE) Örgütü'nce yönetiliyor.
IFEX ağı vasıtasıyla üye örgütlerin açıklama, rapor, duyuru ve kampanyalarını dünyaya duyuruyor ve daha etkili olmaları, deneyimlerini paylaşmaları ve tekrarların azalması için IFEX üyeleri arasındaki işbirliğini koordine ediyor.
IFEX'in en önemli çalışmaları arasında Eylem Çağrısı Ağı (AAN) yer alıyor. Üye örgütler ülkelerinde ve bölgelerindeki ifade özgürlüğüyle ilgili gelişmeleri, ihlalleri, basın açıklamalarını ağa ulaştırıyor, IFEX de bu açıklamaları bütün dünyadaki ilgili kuruluşlara gönderiyor.
AAN, ifade özgürlüğü alanındaki ve ifade özgürlüğü konulu son gelişmelerle ilgili bilgileri sağlıyor ve bu alanındaki ihlallerle ilgili dünya çapında hızlı ve eşgüdümlü tepki verilmesini sağlıyor. Eylem çağrılarıyla dünyanın herhangi bir yerindeki ihlalin karanlıkta kalmasını önlüyor.
Eylem çağrılarının özellikle organize mektup kampanyaları düzenlenmesi açısından önemli. Bu kampanyaların hapishane kapılarının açılmasında, yasakların kaldırılmasında hatta hayatların kurtarılmasında ne kadar önemli bir rol oynadığı görülüyor ve biliniyor.
IFEX ayrıca Kuzey-Güney farklılıklarını da gözeterek gelişmekte olan ülkelerdeki ifade özgürlüğü yolundaki çalışmalarının desteklenmesine özel bir önem veriyor.
IFEX üyeleri 18 ayda bir dünyanın farklı bir kentinde bir araya geliyor, ifade özgürlüğü sorunlarını ve gelişmeleri tartışıyor, yeni üyelik başvurularını görüşüyor, karara bağlıyor ve yeni IFEX Konsülünü seçiyor. Kolaylaştırıcılar da ayda bir tele-toplantı yapıyor. (BA)