Basın Enstitüsü Derneği (IPI Türkiye) Hürriyet gazetesine yapılan saldırıya tepki göstererek ”6 Eylül gecesi yapılan saldırının ardından yaşanan gelişmeleri kaygıyla takip ediyoruz” açıklaması yaptı.
Gazetenin hem 6 Eylül’de hem de 8 Eylül’de saldırıya uğradığını, son saldırının da gazetenin hem İstanbul merkezini hem de Ankara baskı tesisini hedef aldığını hatırlatan IPI Türkiye, Star Gazetesi köşe yazarı Cem Küçük’ün de Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’ı köşesinden tehdit ettiğine dikkat çekti.
“Bir ülkenin en büyük medya kuruluşlarına yönelik en küçük saldırının dahi cezasız kalması veya sessizlikle karşılanması, bir sembol teşkil edeceğinden, tüm medyanın şiddet kullananlarca sindirilmesine yol açabilir” diyen IPI Türkiye saldırganların hukuk devleti kıstası içinde “derhal ve caydırıcı” şekilde cezalandırılması gerektiğini belirtti.
Merkez kuruluş IPI’ın "Yaşananlar Türkiye’de 1 Kasım seçimleri öncesi bağımsız medyayı hedefleyen taciz ve yıldırma amaçlı endişe verici kampanyada tehlikeli bir tırmanmaya işaret ediyor" açıklamasını yineleyen IPI Türkiye “Bu tehlikeli tırmanmayı durdurup demokrasiye yönelik tehditleri bertaraf etmek ve süregiden cezasızlığa son vermek, öncelikle hükümetin sorumluluğudur” açıklaması yaptı.
Ne olmuştu?
6 Eylül gecesi Hürriyet gazetesi Dağlıca saldırısının ardından bir grubun saldırısına uğramış, saldırgan giriş katındaki bilgisayarları dağıtıp camları kırmıştı. Saldırganlar arasında AKP’li vekil Abdurrahim Boynukalın da vardı. Boynukalın saldırganlara konuşma yaparak “1 Kasım’da sonra defolup gidecekler” demişti.
Gazeteye ikinci saldırı 8 Eylül’de gerçekleşmişti. AKP destekçisi olduğu belirtilen grup tekbir sesleriyle binanın ana kapısını zorlamış, üç kamyon halinde geldiği ifade edilen kitle ana kapıdan girdikten sonra özel güvenlik tarafından dışarı atılmıştı. (EA)