Hartum'da darbe karşıtı protestoda güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz kullanırken siper e yatan protestocular/EPA-EFE/STRINGER
IPI küresel ağı, bu hafta Sudan'da yayın kuruluşu Alaraby'nin dört çalışanının tutuklanmasını kınadı ve Sudan makamlarını ülkede gazeteci güvenliğini ve basın özgürlüğünü tam olarak güvenceye almaya çağırdı.
Yayın kuruluşunun verdiği bilgiye göre, 13 Ocak öğleden sonra Sudan güvenlik güçleri kuruluşun Hartum bürosuna baskın yaptı ve tutuklu gazeteci Wael Mohammed Alhassan, kameraman Mazen Onou, kamera asistanı Abu Baker Ali ve ofis amiri Islam Saleh'i göz altına aldı. Bir Alarabi temsilcisi IPI'ye, dört personelin Hartum'daki askeri istihbarat ofislerine götürüldüklerini ve burada sorgulandıklarını söyledi.
Gözaltına alınanlar, süre giden demokrasi yanlısı protestolar sırasında yaptıkları haberlerle ilgili olarak birkaç saat sorgulandıktan sonra gece serbest bırakıldılar. Haberiler, gözaltı sırasında güvenlik görevlilerince çeşitli noktalarda dövüldüklerini ve kameralarının zarar gördüğünü söylediler.
"IPI, Alarabi personelinin tutuklanmasını basın özgürlüğüne yönelik ciddi bir saldırı olarak kuvvetle kınadığını" açıkladı. IPI Müdür Yardımcısı Scott Griffen, "Serbest bırakılmış olmaları bizi rahatlatsa da aslında en baştan hiç göz altına alınmamaları gerekirdi," dedi.
"Alarabi çalışanlarının Sudan'daki meşru gazetecilik faaliyetleri nedeniyle kötü muameleye ve sorguya maruz kaldığına dair haberlerden son derece rahatsızız ve Sudan makamlarından bu kabul edilemez olayla ilgili hızlı ve eksiksiz bir soruşturma talep ediyoruz.
"Sudan, gazetecilerin haklarına saygı göstermelidir. Ülkenin güvenlik güçlerini ulusal ve uluslararası kamuoyunu ilgilendiren süregelen demokrasi yanlısı gösterileri kapsayan medyanın çalışmalarına her türlü müdahaleden kaçınmaya acilen çağırıyoruz."
Tutuklamalar, Sudan'daki askeri darbeye karşı geçen yıl yeniden başlayan gösterilerin sırasında gerçekleşmişti. Ordu 25 Ekim'de sivil Başbakan Abdalla Hamdok hükümetini devirmiş, Kasım'da orduyla sivil güçler arasında ülkenin siyasi geleceği konusunda görüşmelerin başlaması üzerine kısa süreliğine görevine iade edilmiş ancak görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine istifasını bildirmişti. nın aHamdok kısa bir süre için görevine iade edilmişti.ardındanti. Ülkede internet haberleşmesinin ciddi bir şekilde kesintiye uğradığı darbenin ardından başka bir çok gazeteci de fiziksel saldırıya uğradılar ve gözaltına alındılar. (AEK)