Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) Dünya Kongresi Ürdün’ün başkenti Amman’da başladı.
19 Mayıs’ta başlayan kongre 21 Mayıs’a kadar sürecek. Kongrede üç gün boyunca “Gazeteci Kimdir?”, “Tutkudan Profesyonelliğe: Arap Baharı’nın İdealizmini Profesyonelliğe Nasıl Aktarbiliriz?”, “Gerçeğin Dayanağı: Suriye Nasıl Takip Edilir, Kime Güvenilir?”, “Hakaret Davaları”, “Gazetecilerin Güvenliğini Korumak”, “Değişen Dünyada Dijital Haklar ve Sorumluluklar”, “Toplumsal Cinsiyet Devrimi: Basında Kadının Rolü”, “Dinle İlgili Haber Yapmak: Saygı ile Basın Özgürlüğü Nasıl Barıştırılır?”, “İnternet Düzenlemeleri: Demokrasi ve Basın Özgürlüğünün Olası Sonuçları” ve “Yolsuzluklara Karşı Hükümet ve Medya Nasıl Birlikte Çalışır” başlıkları tartışılıyor.
Kongreye Türkiye’den Milliyet Gazetesi yazarı ve IPI Türkiye Komitesi Başkanı Kadri Gürsel ile www.radikal.com.tr web editörü Ezgi Başaran konuşmacı olarak katılıyor.
Hala devam eden kongre “Gazeteci Kimdir” sorusuyla başladı. CNN’in anchoru Jim Clancy’nin moderatörlüğünü yaptığı toplantıda Lina Ejeilat, George Hawatmah, Laura Weffer Cifuentes ve John Yearwood panelist olarak yer aldı.
Oturumda kimin gazeteci tanımına karar verdiği ve bloggerlar ile twitter kullanıcılarının gazeteciliği nasıl etkilediği tartışıldı.
Clancy CNN’in tüm kaynaklarına rağmen bloggerların katkıları olmadan Suriye meselesinin altından kalkamayacağını söyledi. Ford Foundation Programme’den Calvin Sims ise gazetecinin kim olduğuna genellikle toplumu karar verdiğini, adil, dengeli ve belirli etik kurallara uyan herkesin gazeteci olabileceğini söyledi.
Kongrede IPI’ın Batı Şeria ve Gazze’de gazetecilerin sehayat konusunda yaşadıkları sıkıntılara dair bir rapor açıklandı. Rapor kapsamında IPI İsrail’in Filistinli basın organlarını tanıması, gazetecilerin seyahatlerine ilişkin sınırlandırmaların kaldırılması, hükümet görevlilerinin tehdit ve sansürle haberler üzerinde editöryel müdahalede bulunmasına son vermesini, gazetecilerin resmi kaynaklara ait bilgilere erişiminin kolaylaştırılması istendi. (EA)