Haberin İngilizcesi için tıklayın
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Direktörü Frane Maroevic, Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen Antakya’yı ziyaret etti.
Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Maroevici IPI’nın deprem bölgesinde gazetecilerle yaptığı görüşmelere ilişkin bilgi verdi ve görseller paylaştı.
Maroevic, Türkiye'de ifade özgürlüğünün yıllar içinde kötüleştiğini belirterek, olağanüstü halin gazeteciler için sorunların daha fazla artmasına yol açtığını ifade etti.
Maroeviç, "Türkiye'de ifade özgürlüğü yıllar içinde daha da kötüye gitti ve olağanüstü hal, gazetecilerin işlerini yapmalarındaki zorluklara yeni bir katman daha ekledi." dedi.
"Gazeteciler engellendi"
Depremin etkili olduğu 11 ilde OHAL ilan edildiğini ve sahada görev yapan gazetecilere akreditasyon uygulaması getirildiğini aktaran Maroevic, "Yetkililerin gazetecilerin sahada bağımsız bir şekilde çalışmalarını engellediği açık" dedi.
Sahada görev yapan gazetecilerle konuştuğunu belirten Maroevic, basın mensuplarının depremzedelerin sıkıntılarını ve sesini duyurmaya çalıştığına dikkati çekti.
Görüşme talebi sonuçsuz kaldı
Maroevic, 14 Mayıs’ta düzenlenecek seçimler öncesi gazeteciler üzerindeki baskının artmasından endişe ettiğini dile getirerek, “Gazetecilerin şeytanlaştırılması onları tehlikeye atıyor. Bu, bireylerin onlara saldırmayı meşru buldukları bir atmosfer yaratıyor” diye konuştu.
Maroevic, Türkiye’deki yetkililerle görüşme taleplerinin de sonuçsuz kaldığını belirtti.
Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) yıllık basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasından 149. sırada yer alıyor.
(HA)