Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El-Sisi’ye açık mektup göndererek Mısır’da tutuklu bulunan üç Al Jazeera muhabirine ve yokluklarında yargılanan altı gazeteciye verilen hapis cezalarına tepki gösterdi.
Verilen cezaların “gerekçesiz” olduğunu belirten IPI Yönetim Kurulu; savcıların, gazeteciler Mohmed Fahmi, Peter Greste ve Baher Mohamed’in Müslüman Kardeşler ile ilgili gerçek dışı haberler yaydıkları suçlamalarını destekleyecek yeterli kanıtı mahkemeye sunamadığını dile getirdi.
"Cezalar geçersizdir"
Mektupta şu ifadeler yer aldı:
“Üç saygıdeğer gazeteci, Muhammed Fahmi, Peter Greste ve Baher Muhammed dokuz aydır Mısır’da tutuklu bulunmaktadır. Geçtiğimiz Pazartesi günü Greste ve Fahmi yedi yıl, Muhammed 10 yıl hapse mahkum edildiler. Bu cezalar gerekçesizdir, mahkemeye gerçek kanıt sunulamamıştır.
“Fahmi, Greste ve Muhammed Müslüman Kardeşlere yardım amaçlı olarak uydurulmuş haberler yaymakla suçlanmaktadır. Şunun da belirtilmesi gerekir ki, Müslüman Kardeşler gazetecilerin tutuklanmasından sadece birkaç gün önce terörist olarak ilan edilmiştir.
"Kanıtlar yeterli değil"
“Dahası, mahkemede kanıt sunulması talep edildiğinde, savcılık makamı konuya ilişkin hiçbir şey sunamamıştır. Buna karşılık, aile tatil fotoğrafları, başka ülkelerde çekilmiş haber filmleri ve bu gazetecilerden hiçbirinin Mısır’da olmadığı sırada yapılan bir haber gibi ilgisiz kanıtlar öne sürülmüştür.”
"Aftan yararlanmalılar"
“Yabancı ve yerel basın kanallarının Mısır’daki önemli siyasal gelişmeleri özgürce ele alabilmeleri, daha güçlü ve daha demokratik Mısır’ın inşa edilebilmesi için hayati önemdedir” diyen IPI Mısır’ın anayasal ve uluslararası yükümlülüklerini hatırlatarak Sisi’den mesleki faaliyetlerinden ötürü suçlanan gazetecilerin derhal cumhurbaşkanlığı affından yararlanmasını talep etti.
Mısır'da yargılanan Al Jazeera muhabirleri Greste, Fehmi, Muhammed, yalan haber yaymak ve Müslüman Kardeşler'e yardım etmek suçlamasıyla yedi yıl hapse mahkum edilmiş, Muhammed'in cezası, "silah bulundurduğu" iddiasıyla üç yıl daha artarak 10 yıla çıkmıştı. (EA)