Yeni Ceza Yasası'nı "basın özgürlüğünü zedeleyen baskıcı hükümler" içerdiği için eleştiren Enstitü, gazetecilere hapis cezaları öngörmesi dışında yasanın medyayla ilgili cezaları arttırdığını ve basını hedef aldığını bildirdi.
IPI raporunda, çok sayıda gazetecinin yeni yasayı protesto ettiği, birçok madde üzerinde tartışmaların sürdüğü halde yeni yasanın 1 Temmuz'da yürürlüğe girdiği belirtildi.
Gazeteci ve yazarlara davalar eleştirildi
Avustralyalı gazeteci Sandra Bakutz, yazar Orhan Pamuk, akademisyen Fikret Başkaya, yayıncılar Ragıp Zarakolu ve Fatih Taş, yazar Zülküf Kışanak, Başbakanın şair Fikret Otyam'e açtığı davalara da yer verilen raporda, birçok yazarın Türkiye'de cezaevinde olduğu iddia edildi.
60 kadar gazeteci, yazar ve yayıncının yaptıkları işten dolayı kovuşturmaya uğradığı belirtilen raporda, Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin (İPA) Türkiye'de 2004 yılının ilk yarısında 15 kitabı yasaklandığına dair tespitine de yer verdi.
1996'da Kuzey Kıbrıs'ta öldürülen "Yeni Düzen" gazetesi yazarı Kutlu Adalı ile ilgili etkin soruşturma yürütülmediği için AİHM'in Türkiye'yi mahkum ettiği de raporda yer aldı.
Başbakanın davaları da ses getirdi
Hükümetin "Star" gazetesi yönetiminin kontrolünü ele almasından da söz edilen raporda, yönetim değişir değişmez ihbar ve kıdem tazminatları ödenmeden 682 kişinin işten atıldığı ve mahkemenin işe iade kararının hiçe sayıldığı öne sürüldü.
IPI'nin raporunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı gazete ve dergiler hakkında açtığı hakaret davalarına, Er Coşkun Kırandi'yi teslim alan aktivistler ve erin teslim edilişini izleyen habercilerin gözaltına alınmasına, gazeteci-yazar Emin Karaca'nın 301. madde uyarınca ceza almasına, Osmanlı Ermenileri Konferansı'nın iptal edilişini eleştiren Radikal ve Milliyet gazetelerinin beş yazarına açılan davalara da yer verildi. (EÖ/KÖ)