Fotoğraf: Paul Conroy
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), “Ölüm İzlemesi” adını verdiği gazeteci cinayetlerini inceleyen yıllık raporunu yayınladı.
Rapora göre 2021'de 45 gazeteci öldürüldü. Gazetecilerin 40'ı erkek, 5'i kadındı.
28 kişi çalışmaları nedeniyle hedef alındı, 3'ü çatışma haberini yaparken, 2'si protestoları haber yaparken, 2'si de görevdeyken öldürüldü. 11 vakanın soruşturması ise henüz sonuçlandırılmadı.
Listede, gazeteciler, editörler, muhabirler ve kameramanlar gibi haber içeriğine doğrudan katkıda bulunan medya çalışanları alıyor.
Gazetecilere yönelik şiddetin ve gazeteci güvenliğinin belirli bölgelerle sınırlı olmayan küresel bir sorun olduğu belirten IPI, araştırmada Sahraaltı Afrika’da 9, Meksika’da 7, Afganistan ve Hindistan’da 6, Avrupa’da ise ikisi Azerbaycan’da, biri Türkiye’de, biri Yunanistan’da ve biri de Hollanda’da olmak üzere altı gazetecinin öldürüldüğü tespitine yer verdi.
28 vakanın sadece altısında yerel polisin şüphelileri yakaladığını aktardı.
Tutuklamaların bulunduğu birçok vakada mağdurların aileleri, gerçek ve kapsamlı bir soruşturmadan kaçınarak, polisin yanlış şüpheliyi tutukladığına veya davayı örtbas etmek için şüphelileri tutukladığına inandıklarını belirtti.
Öldürülmeden önce tehdit
IPI araştırmasında, tüm gazeteciler olmasa da bazı gazetecilerin öldürülmeden önce tehdit edildiğini belirtti.
Örnek olaraksa Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar vilayetinde öldürülen üç kadın gazeteci, Shannaz Roafi, Sadia Sadat ve Mursal Wahidi’yi gösterdi.
Gazetecilerin Afganistan'daki bağımsız radyo ve televizyon kanalı Enikass için çalıştığını belirten IPI, aşırılık yanlısı grupların kadınları tehdit ettiğini aktardı.
20 ve 21 yaşlarındaki üç kadın gazeteci Enikass’ta seslendirme bölümünde çalışıyordu.
TIKLAYIN - Afganistan'da üç kadın gazeteci öldürüldü
IPI benzer şekilde Yemen'in geçici başkenti Aden'de doğuma giderken bombalı saldırıyla öldürülen Elsharq TV muhabiri Rasha Abdullah Al-Harazi'nin de öldürülmeden önceki aylarda birçok tehdit aldığını aktardı.
Tehditler Rasha Abdullah Al-Harazi'nin ‘gazeteciliği bırakması’ yönündeydi.
TIKLAYIN - Yemen’de bombalı saldırıya uğrayan hamile gazeteci öldü
"Mesleğinin devam eden tehlikeleri"
Soruşturması devam eden 11 cinayetle ilgiliyse IPI, ölümlerin hedeflenen bir cinayet olabileceğinden şüphelenmek için nedenler olduğunu ancak bunu doğrulamak için daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğu aktardı.
IPI konuyla ilgili “Çoğu durumda, devletlerin gazeteci cinayetlerini araştırmadaki başarısızlıkları, bir cinayetin işle ilgili olup olmadığını değerlendirmeyi zorlaştırıyor ve araştırmacıların ikinci derece kanıtlara dayanmasını gerektiriyor” yorumunu yaptı.
IPI ayrıca, Azerbaycan’da mayın patlaması sonucu hayatını kaybeden Siraj Abyshev ve Maharram Ibrahimov’un, Bangladeş'te siyasi bir çatışmayı haber yaparken boynundan vurulan Burhan Uddin Mujakker’in ve Hindistan’da bir fil kurtarma operasyonu sırasında boğulan Arindam Das’ın isimlerini vererek “Bu ölümler, gazetecilik mesleğinin devam eden tehlikelerini yansıtıyor” dedi.
Enstitünün raporuna göre, 2011’de dünya genelinde 102 gazeteci öldürülürken 2016’da bu sayı 120 olmuştu.
(HA)