Umut vermiyor
İpekçi için ilk tören, Şişli Belediyesi tarafından Maçka'daki anıtı önünde düzenlendi. Burada konuşma yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Nail Güreli , İpekçi cinayetinin aydınlığa kavuşturulmasını istediklerini belirterek, "22 yıl sonra geldiğimiz noktada, katillerin ve katillerin arkasındakilerin ortaya çıkarılıp cezalandırılamadığını, hukukun üstünlüğünün sağlanamadığını üzüntüyle görüyoruz" dedi.
Güreli, " Geçtiğimiz hafta başlayan yeni bir dava, bundan önceki bir başka dava gibi ne yazık ki umut vermiyor" diye konuştu.
Eski bir roman cinayeti
Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi İzet de, Abdi İpekçi cinayetinin, artık eski bir roman cinayeti olduğunu ve bunun ne yazık ki, ülke ve toplumun soykırımla suçlandığı bir dönemde konuşulduğunu söyledi.
"Ne yazık ki, biz başımızı eğmeden 'biz öldürmeyiz, bizim toplumumuz öldürmez' diyemiyoruz" diyen İzet, " Acaba bizi soykırımla suçlayanlar, şimdi buradaki topluluğu görüyorlar mı, ne düşünüyorlar? En azından biz biliyoruz ki, şuradaki birkaç kişi biz, öldürmelere, ölümlere başkalarının karar vermesine karşı duruyoruz. Umarım bizi suçlayanlar, bunu da görebilirler" dedi.
"Karanfiler müdahil dilekçesi olsun"
Mehmet Ali Ağca'nın " İpekçi cinayetinin en büyük mağdurunun kendisi olduğunu " da söylediğini hatırlatan Nükhet İpekçi İzet, "Biz geçmiş zaman cinayetinden söz ederken, yeni kuşaklar onu öyle tanımakta. Aydın katliamına sahip çıkılmasına biz ön ayak olalım. Ellerimizdeki karanfiller birer müdahil dilekçesi olsun" çağrısını yaptı.
#Politasin'in çelengi
Törende Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü yarışmasının öncülerinden Yunanlı Andreas Politakis 'in "Apdi İpekçi'nin mücadeleleri ve fedakarlıkları boş yere gitmedi. 1 Şubat 2001/22 Yıl sonra " yazılı çelengi dikkati çekti .
Törene, İpekçi'nin eşi Sibel İpekçi ile aralarında Derya Sazak, Umur Talu, Doğan Heper, Güneri Civaoğlu, Orhan Erinç, Hasan Pulur, Leyla Umar'ın da bulunduğu çok sayıda gazeteci ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi katıldı. (YÖ/NU)