Kimlik, cinsiyet, göç ve hafıza konularındaki çalışmalarıyla tanınan multidisipliner sanatçı ipek Duben'in "Soytarılar ve Melekler" isimli sergisi Pi Artworks İstanbul'da açıldı.
25 Nisan'a kadar açık kalacak sergi, dünyanın gittikçe çözülemez bir hal alan hakikat-sonrası, gerçeklik-sonrası ve inanç-sonrası olguları karşısında gerçeği inkar etmemeye dair bir öneri etrafında konumlanıyor.
Hakikat-sonrası çağa damgasını vuran aşırılıklar, paradokslar, ilahi mitler ve fantezilerin gerçekle karşılaşmasından yola çıkan sanatçı, sergiyle ilgili olarak şunları söylüyor:
"Yaşamın içindeyim ve dışından izliyorum"
"İnsaniyetin içinde bulunduğu hakikat-sonrası, gerçeklik-sonrası, inanç-sonrası (post-truth, post-fact, post-faith) durumu izlerken kendimi ağlar ve güler halde buluyorum. Yaşamın içindeyim ve dışından izliyorum. Ne yapabilirim? Bu düşüncelerle alışkanlıklarıma devam ederken soytarıları ve melekleri düşündüm. Bize benzeyen ve benzemeyen, yakınımızda olan ve bizi uzaktan izleyen, normal dışı, marjinal özellikleriyle arafta kalan bu yaratıkların benim iyilik, doğruluk, alaycı ve eleştirel damarlarımı besleyen, şaşkınlık duygumu anlayan yaratıklar olduğunu hissettim. Seyrine daldığım dünyayı onlarla birlikte gezmeye karar verdim."
Dönüştürerek resimleştirdiği kartpostallar
"Soytarılar ve Melekler" serisi sanatçının seyahatlerinde biriktirdiği ve dönüştürerek resimleştirdiği kartpostallardan oluşuyor. Bu çalışmalarda alay, ironi ve sorgulamayı temsil eden 'soytarı' ve de ilahi adalet elçisi görevleriyle doğruların ve yanlışların kaydını tutan, aynı zamanda saflığın temsili 'melek' arketip figürleri toplumsal işlevlerine atıfla yer alıyor.
Sergi aynı zamanda Duben'in önceki sergilerinde ele aldığı politik ve sosyal konuların yanı sıra dil, ikonografi ve materyal tercihlerinin devamında konumlanıyor.
İpek Duben hakkında
İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyor. Eserlerinin yer aldığı seçili koleksiyonlar arasında; The British Museum (Londra, İngiltere), Vienna Museum (Viyana, Avusturya), The Bibliotheca Alexandria (İskenderiye, Mısır), King St. Stephen Museum (Szekesfehervar, Macaristan), Museum voor Volkenkunde (Leiden, Hollanda), İstanbul Modern (Türkiye), Vehbi Koç Vakfı (İstanbul), Zorlu Vakfı (İstanbul), Center for Book Arts (New York, ABD) bulunuyor. Yayınları arasında "Türk Resmi ve Eleştirisi:1880-1950" (İstanbul Bilgi Üniversitesi yy., 2007); "Seksenlerde Türkiye'de Çağdaş Sanat: Yeni Açılımlar", eş editör (İstanbul Bilgi Üniversitesi yy., 2008); "Çağdaş Düşünce ve Sanat", eş editör (İstanbul AIAP/PSD, 1991) yer alıyor.
(AÖ)