Türkiye’de dinleri, inançları veya inançsızlıkları nedeniyle bireyleri hedef alan nefret suçları hala ciddi bir sorun olarak devam ediyor. Bu suçlar çoğu zaman cezasız kalıyor. Ayrıca, nefret suçu kayıtlarının yetersiz olması çoğu zaman mağdurların gerekli desteği almasını engelliyor.
İnanç Özgürlüğü Girişimi’nin yürüttüğü izleme çalışmaları din, inanç veya inançsızlık temelli nefret suçlarını da kapsıyor. Nefret suçlarıyla mücadele için bu suçların görünürlüğünü artırmak amacıyla, Girişim Türkiye’de Din veya İnanç Temelli Nefret Suçları 2020 raporunu yayımlamıştı. Ayrıca raporlanan veriler uluslararası insan hakları izleme mekanizmalarıyla paylaşılarak önemli bir savunuculuk aracı olarak kullanılıyor.
Nefret suçları izlemesi
Pek çok boyutu bulunan nefret saldırıların ortadan kaldırılması için din, inanç veya inançsızlık temelli nefret suçlarının izlenip raporlanmasına ve etkili bir şekilde soruşturulmasına, zarara ilişkin tazmin ve önlenmesine yönelik bütünsel bir yaklaşıma ve din veya inanç toplulukları ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliğiyle yürütülecek çalışmalara ihtiyaç duyuluyor.
Bu yüzden İOG, din veya inanç toplulukları ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde, 2021 yılı için de din veya inanç temelli nefret suçlarıyla ilgili izleme yapmaya devam ediyor.
Sizler de haberdar olduğunuz, 2021 yılından yaşanan ve din veya inanç topluluklarını veya inançsızları hedef alan nefret suçlarıyla ilgili detayları İOG’a 20 Nisan 2022 tarihine kadar, form aracılığıyla iletebilirsiniz. Din, inanç veya inançsızlık temelli nefret suçu bildirim formu: http://bit.ly/nefret-sucu-bildirim
Formu kullanmadan da bildirimde bulunmak isterseniz kuruma [email protected] adresinden nefret suçlarıyla ilgili detayları ulaştırabilirsiniz.
Girişim, yalnızca 2021 için değil 2022 yılı için de izlemeyi sürdürüyor. Dolayısıyla form 20 Nisan tarihinden sonra da erişilebilir olacak.
İnanç Özgürlüğü Girişimi Hakkında İnanç Özgürlüğü Girişimi Türkiye'de düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkının herkes için korunması amacıyla çalışmalar yürüten bir insan hakları projesidir. Projenin temel etkinlikleri izleme, belgeleme, raporlama ve çözüm önerilerinin geliştirilmesinden oluşmaktadır. Proje kapsamında Türkiye'de inanç özgürlüğü hakkının korunmasına ilişkin yasal ve idari gelişmeler, yargı yararları ve uluslararası insan hakları mekanizmalarının karar ve görüşleri izlenmektedir. Gelişmeleri sistematik ve insan hakları temelli bir şekilde sunan yıllık raporların yanı sıra savunu raporları ve üçüncü taraf gözlemleri aracılığıyla insan hakları uyum denetimi izleme süreçlerine katkı yapmaktadır. İnanç özgürlüğünün etkili bir şekilde korunmasının önündeki bağlam kaynaklı meseleleri çeşitli yönleriyle ele almak ve farklı paydaşları bir araya getirmek amacıyla çalıştaylar ve konferanslar düzenlemektedir. Proje bir insan hakları projesi olarak herkesin düşünce, din veya inanç özgürlüğüne sahip olduğu 2013 itibariyle Norveç Helsinki Komitesi ile işbirliği yapmaya başlamıştır. Projenin temel aktiviteleri Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın fonuyla yürütülmektedir. |
(EMK)
(EMK)