Şahin, töre/namus cinayetleri komisyonunun görev süresinin üç ay olduğunu belirterek,bir ay süresince konuyla ilgili uzmanların dinleyeceğini söylüyor.
Şahin, "Komisyona çağrılan uzmanlar, ellerindeki bilgileri bizlerle paylaşıyor. Bu bilgilerden ve bizim yaptığımız araştırmalardan ortaya çıkan sonuca göre töre/namus gerekçeli cinayetler en çok Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde işleniyor. Özellikle Batman ve Bitlis'te daha fazla bu cinayetlere rastlanıyor" dedi.
Komisyon Başkanı Şahin,uzmanların bir ay süreyle dinleneceğini belirterek, "TBMM'de daha önce verilmiş önergelerden de anlaşılacağı üzere Karadeniz'de de çok kapalı şekilde namus ve töre cinayeti işleniyor. Göç alan şehirlerde ve Almanya, Hollanda ve İsveç'te örnekleri görüldüğü üzere bu cinayetlerin yurtdışı boyutu olabiliyor" diyor.
Aşiret sisteminin ağırlıklı olduğu kapalı toplumlarda töre/namus gerekçeli cinayetlerin, aile meclisi kararlarıyla alındığına dikkat çeken Şahin, bu konuda istatistiki bilgilerin çok yetersiz olduğuna değiniyor.
Şahin, bir dönem Batman'da yoğun olarak görülen "intihar" olaylarının da töre/namus cinayeti kuşkusu bulunduğunu belirtiyor:
"İntihar süsü verilmiş cinayetler var. 'Traktörle ezildi' diyorlar. Öyle süs vermişler ki, trafik kazası gibi ama, aslında arkasında töre cinayeti yatıyor. Annelerin bile desteklediği, sessiz kaldığı cinayetler var."
Şahin, Eski TCK'de "töre saikiyle" işlenmiş cinayetlere, cezalara indirim uygulanması nedeniyle, cinayetlerin yaşı küçük çocuklara yaptırıldığına da dikkat çekiyor:
"Hem töre, hem de yaştan dolayı indirim oluyordu. Yeni TCK ile artık bu tür cinayetlere nitelikli adam öldürme cezası veriliyor."
Şahin, komisyonun çalışmalarının kağıtta kalmaması için çaba sarf edileceğini belirtiyor.
"Bunun için öncelikli olarak yoğun bir eğitim kampanyası başlatılacak. Diyanet İşleri Başkanlığı ile bu konuda işbirliği yapmamız gerekecek. Cezalandırmadan çok, toplumsal bilinç geliştirmeyi hedefliyoruz."
Şahin, töre ve namus cinayetleriyle ilgili olarak toplumda bir önyargı olduğuna işaret ediyor.
"Bu cinayetlerin gelenek, görenekle ve dinle bir alakası varmış gibi gösteriliyor. Bu dine, töreye, geleneğe yapılan çok ciddi bir haksızlık ve saygısızlık. Bizim dinimizde nedeni ne olursa olsun bir insanın canına kıymak kadar büyük günah yoktur."
Şahin, Töre/Namus Araştırma Komisyonu olarak Doğu ve Güneydoğuya araştırma için gitmeden önce, Diyanet İşleri Başkanlığı'yla ortak bir çalışmanın başlatılacağını belirtiyor. "Kafalardaki, dinle gelenek ve görenekle ilgili önyargıları kırmaya çalışacağız" diyor. (AD)