Birgün gazetesindeki habere göre, çocuk Orta Öğretim Kurumları Sınavı'ndan (OKS) istediği sonucu alamadığı için intihar etmiş.
"İntiharla ilgili tek ve basit açıklamalardan kaçınmalı"
Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof Dr. Ümran Tüzün'ün Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun ( WFMH ) kılavuzundan yararlanarak hazırladığı gazeteciler için intihar haberi yapma rehberine göre haberde intiharla ilgili tek ve basit açıklamalardan kaçınmak gerekiyor.
Manşetten fotoğraf...
Birgün'ün haberinde çocuğun intiharı OKS sınavındaki başarısızlığıyla doğrudan ilişkilendiriliyor.
Rehberde intiharları ilk sayfalarda vermeyi, intiharın yöntemine dair ayrıntı vermekten kaçının diyor. Oysa Birgün'de haber ilk sayfadan verildiği gibi, nasıl intihar ettiği de açıkça yazılmış. Bir de ne yazık ki çocuğun fotoğrafını da yayımlamışlar.
Haber Evrensel, Sabah ve Gündem gazetelerinde de OKS'yle ilişkilendirilmiş olarak yer aldı. Yalnızca Gündem'de çocuğun fotoğrafı yayımlanmamıştı.
Tüzün'ün hazırladığı listenin diğer maddeleri şöyle:
* Bir ünlünün intiharını yüceltmeyin.
* İntiharı bir sorun çözme yöntemi gibi göstermeyin.
* İntihar yardım hizmetlerinden bahsedin.
* İntihar edenin yakınlarının özel yaşamına saygı gösterin.
Öte yandan haberde çocuğun ailesini ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de sakıncalı bir biçimde intiharın nedeni olarak gösterilen adaletsiz "eğitim sistemi"nin temsili olarak konumlandırılmış.
Bir çocuğun intiharının OKS sınavıyla ilişkilendirilmesi, sınavda başarısız olmak kaygısı taşıyan başka çocuklar için intiharı bir kaçış olanağı ya da mazerete dönüştürebilir. (NZ)