Can Dündar için Türkiye'den daha önce aldıkları talebi reddettiklerini açıklayan bir Interpol yetkilisi, dün görülen duruşmanın ardından mahkemenin istediği üzere kendilerine yeni bir başvuru gelmediğini duyurdu.
Euronews'ten Kaan Samar’a konuşan bir Interpol yetkilisi konuyla ilgili şunları söyledi:
"Daha önce Can Dündar ile ilgili alınan kırmızı bülten talebi Interpol Genel Sekreterliği tarafından reddedildi. 9 Haziran tarihi itibariyle Interpol'e bildirilmiş yeni bir kırmızı bülten talebi yok. Yeni talep geldiğinde, bu özel bir birim tarafından incelenecek. Bu birim, Interpol üyesi Türkiye'nin tüm kırmızı bülten taleplerini, kurumun kuralları çerçevesinde gözden geçiren bir birim."
TIKLAYIN - Can Dündar için kırmızı bülten talebi
TIKLAYIN - Can Dündar'a 27 yıl 6 ay hapis cezası
TIKLAYIN - "Kırmızı bülten için başka başvurular da var, Interpol hiçbirini ciddiye almıyor"
Mahkemenin ‘kırmızı bülten’ talebi
27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı MİT TIR’larının durdurulması davasında ifadesi alınmadığı gerekçesiyle birtakım suçların ayrıldığı dosya dün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Mahkeme ayrılan dosyadaki ara kararında "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" ve "devleti gizli kalması gerekene bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme suçlarından tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasına hükmetti. Yakalama emri kapsamında da Interpol'den kırmızı bülten çıkarılması için talepte bulunulması kararlaştırıldı.
Mahkemenin bunun için Adalet Bakanlığı'na yazı yazması gerekiyor. Türkiye daha önce de Can Dündar için kırmızı bülten talep etmişti fakat Interpol bazı ülkelerin kırmızı bülteni "siyasi muhalifleri susturmak amacıyla" kullanarak suistimal ettiği gerekçesiyle başvuruların hepsini kabul etmiyor.
Kırmızı bülten nasıl çıkarılıyor?
Interpol 1923 yılında uluslararası polis işbirliği sağlamak amacıyla kuruldu. Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan kuruluş, 190 ülkenin üyeliğiyle güvenlik güçlerinin ve adalet birimlerinin sınır ötesi suçluların yakalanması için ortak hareket etmesini hedefliyor.
Interpol'ün üye devletleri suç, suçlu ve tehditler karşısında bilgilendirdiği ve gerektiği zaman yakalama emri talebi ilettiği sekiz ayrı bülten tipi bulunuyor. Yedisi renklerle ifade edilen bültenlerden en bilineni kırmızı bülten. Kırmızı bülten bir yargı organı veya bir uluslararası mahkeme tarafından iadesi için aranan şahısların yerlerinin belirlenip yakalanmaları için çıkarılıyor.
Üye ülkeler bir kişinin kırmızı bültenle aranabilmesi için ilk aşamada ilgili daire başkanlıkları aracılığıyla zanlı hakkında gerekli bilgileri Interpol ile paylaşarak uluslararası arama ve yakalama talebinde bulunuyor. İkinci aşamada Interpol Genel Sekreterliği bu kişinin aranmasının kurum içi kriterlerine uygunluğunu kontrol ettikten sonra gerekli görmesi durumunda bülten çıkarıyor. Son aşamada da üye devletlerin polis teşkilatları, hakkında bülten çıkarılan kişinin aranması ve yakalanması için bilgilendiriliyor.
Dolayısıyla ulusal bir mahkemenin kararı tek başına kırmızı bülten çıkarıldığı anlamına gelmiyor.
(HA)