OMN, film, TV ve radyo programları, görüntülü günlükler, müzik gibi içerikleri kullanıcılara ücretsiz olarak ulaştıracak. İçerik üreten kamu yayıncıları, sivil toplum hareketleri ve bağımsız yapımcılar da, ürünlerini İnternet üzerinden OMN platformuna yükleyebilecekler.
Kullanıcılar, ağ üzerinde yer alan içeriği, şu an bilgisayarlarda ve iPod tipi taşınabilir cihazlarda izleyip dinleyebiliyorlar. Sistem, 2004 yazında, televizyonlara ve cep telefonlarına yönelik içerikleri de yayına alacak.
Amerika kıtasındaki bazı kamu radyo ve televizyonları şimdiden platforma katılmış durumda. İnsan hakları eylemcilerinin belgesellerini derleyen ve bu belgesellerin üretilmesi için çalışan inisiyatif witness.org (Tanık) da katılan ilk sivil toplum hareketlerinden biri.
Sistem şu an Creative Commons Licence denen ve kamu yayıncılığına en uygun olduğu öne sürülen lisans türünü kullanıyor. Bu lisans türü, üreticinin/yaratıcının bütün telif haklarını koruyor, eserin ticari olarak kullanımını, yeniden üretilmesini ya da değiştirilmesini engelliyor; öte yandan bedelsiz ve sınırsız olarak dağıtılmasına olanak sağlıyor. Böylece hem yaratıcının hakları korunuyor, hem de bilgiye erişimde engeller kaldırılmış oluyor.
Yaz aylarında, ücretli içerik sunumunun başlaması da planlanıyor.
OMN, Netscape'in önde gelen adları Mike Homer ve Marc Andreesen'in de bünyesinde yer aldığı Open Media Foundation'ın (Açık Medya Vakfı) projesi. Vakıf, İnternet'te daha iyi bir bilgi akışı sağlamak için kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir kurum. (TK)