Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın, Torba Yasa’ya dahil edilerek görüşülecek olan 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”a dair düzenlemelere tepki gösterdi.
2007’de yürürlüğe giren halihazırdaki kanunun ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu söyleyen Eczacıbaşı yasadaki hataların düzeltilmesi gerektiğini defalarca söylediklerini belirterek “İnternet’in denetiminde insan haklarına saygı beklerken, bugün tam tersini üzüntüyle görüyoruz” dedi.
“Ülkemiz, Avrupa Birliği üyeliğine adaydır. Bu amaçla iç hukukunu Avrupa Birliği Hukuku’na uyarlamaktadır. Avrupa Birliği Hukuku, iç hukuku bağlar. Bu nedenle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ‘insan haklarına aykırı bulduğu’ bir yasanın kısıtlayıcı yapısının daha da sertleştirilmesi bu hukuka açıkça aykırıdır.
“Ayrıca, Türkiye’nin, dünyada rekabet edebilmesinin başlıca şartı, ekonomisini bilgi temeline oturtması ve bu bilgi birikimini sürdürüp, aşmasına bağlıdır. Bunu sağlamanın yolu ise interneti kısıtlayarak bilgiye erişimi güçleştirmek, hatta imkansız hale getirmek değil, Avrupa Birliği’nde internetin denetimine dair uygulamaları tıpkı iç hukukta olduğu gibi, hakkaniyete sadık kalarak, ölçülü ve dengeli bir şekilde uygulamaktır.”
Yasayla ne değişecek?
* Engelleme öncesi, “Uyar-Kaldır” mekanizmasının işletilmesi öne çıkarılıyor.
* Erişim Sağlayacıları Birliği kurularak, TİB ve mahkeme kararlarının bu birlik üzerinden uygulanması öngörülüyor.
* DNS tabanlı engellemenin yanı sıra, URL ve IP tabanlı engelleme ile engelleme yöntemleri genişletiliyor.
* TİB Başkanı veya ilgili Bakan’ın talimatıyla erişim engelleme mümkün hale getiriliyor.
* Yer sağlayıcılara yönelik hapis cezası para cezasına dönüştürülüyor.
* İnternet trafik bilgisinin zorunlu tutulma süresi 6 aydan 1 yıla çıkarılıyor.
* Hukuki karar süreçlerinin daha çabuk sonuçlandırılması hedefleniyor. (EA)