5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun 23 Mayıs'ta yürürlüğe girmişti.
Kanunun 8. maddesi uyarınca denetim mekanizmasının kurulması için altı ay süre tanındı. Yarın bu süre doluyor.
TCK ve Atatürk'ü koruma
Böylece Türk Ceza Kanununda yer alan "intihara yönlendirme (madde 84), çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra), uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190), sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194), müstehcenlik (madde 226), fuhuş (madde 227) ve kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228)" suçlarını içeren yayınlara erişim yasağı getirilebilecek.
Yasaya göre, kısaca "Atatürk'ü Koruma Kanunu" olarak anılan 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanunu 'na aykırılıktan içerikler de Telekomünikasyon Kurumu'nca engellenecek. Kurum bireylerin "ihbarda bulunabilmesi için telefon ve web formları" hazırlıyor.
Acil durumda savcının talebiyle engelleme
Erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde ise mahkemece verilecek. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı da erişimin engellenmesine karar verilebilecek. Cumhuriyet savcısı, bu durumda kararını 24 saat içinde verecek.
Zaman'ın haberine göre, Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek "Bu çerçevede, Başkanlığımıza gönderilen kararlar, gereği derhal yapılmak üzere elektronik ortamda erişim sağlayıcılara bildirilecek. Tüm internet içeriği değil, haberleşme ile kişisel veya kurumsal bilgisayar sistemleri dışında kalan ve kamuya açık olan yayınlar takip edilecek" dedi.
Şimşek, vatandaşların ihbarda bulunma haklarının da olduğunu belirtti. Bunun için kurulacak ihbar merkezinin fiziksel kurulumunun tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi.
Şimşek, "Başkanlığımıza, telefonla ve web sayfası üzerinden doldurulacak form ile ya da elektronik posta yoluyla gelen ihbarlar kabul edilebilecek'' dedi.
"Yönetmelik hazırlanıyor"
Kanunun ardından Erişim Sağlayıcılara ve Yer Sağlayıcılara Faaliyet Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'le İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik çıkarıldı.
Şimşek, önümüzdeki dönemde ise içerik sağlayıcıların, yer sağlayıcıların ve erişim sağlayıcıların yükümlülük ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenleyen ''İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik''in, Başbakanlık tarafından yayımlanmasının beklendiğini söyledi.(EÜ)