İnternet bağlantınız kopunca hayatla bağlantınız mı kopuyor? Ya da çocuğunuz gerçek dünyanın insanlarından çok, bilgisayar ekranıyla mı ilgileniyor? Durum kötüleşmeden tedaviye ihtiyaç olabilir.
Güney Kore'de, yataklı İnternet Bağımlılığı Kliniklerinin sayısı 140. Amerika'nın da içeride bulunduğu altı ülke bu sorunu "Ulusal sağlık sorunu" olarak kabul etti.
Türkiye'nin internet bağımlılığıyla ilgili ilk devlet hastanesi polikliniği ise Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi'nde (BRSHH) açıldı.
İnternet Bağımlılığı Polikliniği'nin iki kurucusundan biri olan Psikiyatri uzmanı Dr. Ömer Şenormancı'yla Türkiye'nin çok da tanımadığı "İnternet Bağımlılığı Rahatsızlığı"nı konuştuk.
17 Kasım'da BRSHH'de açılan İnternet Bağımlılığı Polikliniği, kişinin internetle ilişkisini yeniden kontrol altına alabilmesini, gerçek dünyayla ilişkisini dengelemesini ve bağımlılıkla ilgili yeterli bilgiyi aktarmayı hedefliyor.
20'li yaşlarında olanlar risk altında
Polikliniğin bir ihtiyaç sonucu doğduğunu ifade eden Dr. Şenormancı bianet'e konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
* Diğer bağımlılıklarda olduğu gibi, bağımlı kişi bu durumu kabul etmeyebilir. Genelde yakın çevre ve aile tarafından fark edilir ve buraya getirilir. Bu bizim için sorun değil, zaten bunu bekliyoruz. Kişi, kendisi fark edip tedavi olmak istiyorsa, tedavi kolaylaşıyor.
* İnternet bağımlılığı rahatsızlığına en sık kapılanlar 20'li yaşlarda olanlar. Ancak bu yaş grubu, teknolojinin yaygınlaşma ve ulaşılabilir olma zamanıyla da ilgili. İleride değişebilir, 40'lı yaşlara yükselebilir.
Poliklinik, çocuk, genç, yetişkin, kadın, erkek, çocuk sorunu olan herkese açık. Zamanının büyük bölümünü "Chat yaparak" geçirenler, Facebook ya da Twitter'dan ayrılamayanlar, aşırı biçimde bilgisayar oyunu oynayanlar, sürekli alışveriş yapanlar ya da kumar oynayanlar, porno sitelerde çok fazla zaman geçirenler gidebilir.
Nasıl anlayacaksınız?
Peki, çocuğunuzun ya da arkadaşınızın internet bağımlılığı rahatsızlığına kapıldığını anlamak için ne gerekiyor?
Dr Şenormancı, kişinin internet başında, zorunda olmadan ne kadar zaman geçirdiğini en önemli faktörlerden biri olarak sayıyor.
Bunun dışında, internetten uzak kaldığında saldırganlaşma, kullanım miktarı ilgili yalan söyleme, kullanımın gündelik hayatı etkileyen ve engelleyen bir boyuta gelmesi, okula gitmeme, işten ayrılma, sosyal ilişkilerde bozulma, yıkanmama, tuvalete gitmeye üşenme, odaya kapanma, beslenme ihmali ya da obezite eğilimi gibi problemler ortaya çıkıyor.
Zamanında tedavi olunmazsa, gerçek dünya ve sanal dünya arasındaki sınır kalkmaya başlıyor. Kişi sanal dünyada kurduğu alternatif gerçeklik içinde yaşamaya başlıyor. İlişkilerini, ihtiyaçlarını, başarılarını, tatmin duygusunu oradan karşılamaya başlıyor.
Dr Şenormancı şöyle anlatıyor: "Kişi, internetteki karakteri üzerinden bir yaşam inşa ediyor. Buna çok müsait rol yapma oyunları (Role-Playing Game) var."
"Kişi, oradaki karakteriyle iş sahibi oluyor, para kazanıyor, alışveriş yapıyor, sevgilisi oluyor. Bilgisayarın başından kalkınca da oradaki dünyada geri plana düşüyor, kaybediyor. Başarı algısı oyuna odaklanınca gerçek hayattaki başarısızlıklarını önemsememeye başlıyor."
Tedaviye gelince, "Yatması gerekenler var ama şimdilik ayakta tedavi yapıyoruz. Üç aylık dönemle izliyoruz. Sınırlı ilaç kullanımı var, terapi ve bilgilendirme temelli."
Randevular için hastaneye gitmeniz gerekiyor; sınırlı sayıda hasta alınacağı için şimdilik bu yöntem uygun görünmüş. (IC)