"Kanadını yukarıya kaldırmış gibi duran mavi kuş çizimi..."
Bildiniz mi? Her gün onlarca kez gördüğümüz twitter logosunun betimlemesi.
İnternete gözü kara yeni bir site katıldı: www.koruz.biz
Kör web programcılarının körlere uygun olarak tasarladığı sitede günlük hayata dair minik ipuçlarından, görenlerin betimlediği karikatür ve resimlere kadar pek çok şey var.
Yani site sadece körler için değil; görenler de görmeyenlere anlatacak.
Yeni kurulan ve katkı bekleyen koruz.biz, doğuştan göremeyen Eylem Yurtsever ve sonradan işitme ve görme yetisini yitiren Murat Kefeli'nin öncülüğünde birçok kişinin katkısıyla kuruldu.
Eylem Yurtsever bianet'in sorularını yanıtladı.
Nasıl bir ihtiyaçtan doğdu bu fikir?
Arkadaşlarına karikatür ya da çizgiroman okutan, sergilenen resimleri anlattıran birçok görmeyen arkadaşım var. Ben de onlardan birisiyim. Mesela Tac Mahal nasıl bir mimarı yapı? Merak ediyoruz.
Hayata dair ipuçları da her zaman herkesin işine yarayacaktır. Çünkü körler ve sonradan kör olmuş bireyler için internetteki kaynak sayısı çok az ve genç nesilleri düşünüp bu tür bilgiler veren bir site mevcut değil...Aslında bu tür bir siteye çok fazla ihtiyaç vardı. Körüz.biz ekibi sadece eyleme geçti.
Körler bu sitede neler buluyor?
körüz.biz'in en önemli özelliklerinden biri, projenin kör web programcılar tarafından, körlere özel olarak hazırlanmış olması. Çok kısa sürede körlerin vazgeçilmezleri arasına gireceğine inanıyoruz.
Görmeyenlerin yaşayarak öğrendikleri deneyimleri birbirine aktarmasını ve yeni kuşaktaki körlerin daha bilinçli olması için bir bilgi bankası oluşturmayı hedefliyoruz.
Bunun dışında da karikatür ve logo betimlemelerine ulaşılabilir ve merak edilen resim siteye yüklenildiği takdirde görenler tarafından açıklanabilir.
Siteye görenler ve görmeyenler nasıl katkı sunabilir?
Görmeyenler yaptıkları herhangi bir şeyi, “bunu herkes bilir” demeksizin nasıl yaptıklarını açıklayıcı ipuçları yazabilir, diğer görmeyenlerin sorularına verdikleri yanıtları cevaplandırabilirler.
Görenler ise bize betimleme konusunda yardımcı olabilirler. Özellikle şu an mimari yapılar, sanat eserleri gibi görselliğe dayalı başlıkların da betimlenmesini istiyoruz. Bu nedenle mimarlık eğitimi alan veya sanat eğitimi almış veya estetik bakış açılarını yansıtabilecek gönüllüler arıyoruz. Eğer ekibe katılmak istiyorlarsa sitemizin iletişim bölümünden bize yazabilirler. Aslına bakarsanız ipucu yazarak ya da karikatür betimleyerek ekibimize katılmış oluyorlar zaten.
Neden sitenin adı kör?
Körüz.biz ekibi olarak tanımların değil, tanımların ifade ettiği gerçek anlamların daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Küçümseme, aşağılama, acıma, eksiklik veya kötücül herhangi bir duyguyla söylenmediği sürece her türlü tanıma açığız. Bu prensip doğrultusunda bir eksikliği ifade etmeden görmeyen bireylere kör demek bize daha pratik ve gerçekçi geliyor. Tanım içinde bir "engel" ifadesinin olmaması da "kör" kelimesini tercih etmemizin ikinci bir nedeni. (NV)