Yasaya göre, kısaca "Atatürk'ü Koruma Kanunu" olarak anılan 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanunu 'na aykırılıktan içerikler Telekomünikasyon Kurumu'nca engellenecek.
İnternet'te kişilik haklarına saldırıda bulunanların, bu nitelikteki içeriğin yayından çıkarılması ve buna karşı cevap hakkının kullanılması, Basın Kanunu 'nun ilgili hükümleri doğrultusunda sağlanacak.
Atatürk maddesi ilgisiz konularla yan yana...
İnternet haberciliği yoluyla da olsa, bu türden içerikler, Ceza Yasası 'ndaki intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imzan sağlama gibi fiiller gibi ceza görecek.
Yasada içerik, yer ve erişim sağlayıcılarının yükümlülükleri bu konuda yayımlanacak yönetmelikle uygulanacağından "bilgilendirme"ye dair 3. madde ile Atatürk aleyhindeki içeriklerle de mücadeleyi öngören 8. madde altı ay sonra yürürlüğe girecek.
Yasadaki Atatürk'e ilişkin koruma, bizzat 5816 sayılı özel yasanın yol açtığı sakıncalar nedeniyle endişe konusu.
Telekomünikasyon İletişim Başkanı engelleyecek
Telekomünikasyon İletişim Başkanı'na, çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik içeren sitelerin yayınını engellemek için yetki verilecek.
İçerik, yer ve erişim sağlayıcıları, tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait İnternet ortamında güncel olarak bulundurmakla yükümlü olacaklar. Kendilerine ait bilgileri İnternet ortamında bulundurmayanlara, 2 bin YTL ila 10 bin YTL arasında para cezası verilecek.
İnternet ortamında kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten içerik sağlayıcıları, İnternet ortamında yayınladıkları her türlü yayından sorumlu olacaklar.
İçerik sağlayıcı, bir başkasına ait İnternet sitesinden sağladığı içerikten, kural olarak sorumlu tutulmayacak. Ancak bağlantı sağladığı, içeriği benimsediği ve kullanıcının ulaşmasını amaçladığının anlaşılması halinde, aynı içerikten dolayı sorumlu olacak.
Bağlantı sağlanan içeriğin suç oluşturması halinde, bu içeriğe bağlantı sağlayan içerik sağlayıcısı, işlenen suça katılmaktan dolayı sorumlu tutulacak.
Yer sağlayıcı, hukuka aykırı içerikte suç unsuru bulunduğundan haberdar edilmesi ve engelleme yeteneği bulunması durumunda, hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlü olacak.
Erişimin engellenmesi
Erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde ise mahkemece verilecek. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı da erişimin engellenmesine karar verilebilecek. Cumhuriyet savcısı, bu durumda kararını 24 saat içinde verecek.
İdari tedbir olarak verilen erişimin engellenmesi kararının yerine getirilmemesi halinde erişim sağlayıcılarına 10 bin YTL'den 50 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.
Erişim sağlayıcıların görevi ne olacak?
Erişim sağlayıcısı herhangi bir kullanıcısının yayınladığı hukuka aykırı içerikten haberdar edilmesi halinde erişimi engelleyecek.
Erişim sağlayıcısı, sağladığı hizmetlere ilişkin her türlü bilgi, veri tabanı ve ulaşım kayıtlarını 6 aydan 2 yıla kadar saklamakla, bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak. (EÖ/TK)