"Estelle Hallyday adlı bir mankene ait fotoğrafları izinsiz olarak yayımlayan bir siteyi barındırmaktan" sorumlu tutulan Lacambre'yi 10 Şubat 2000'de Paris'te bir mahkeme, 405.000 Fransız Frangı para cezasına mahkum etti. Söz konusu davanın özünde yatan gerekçe; Haziran 2000'de yasalaşan ve Sosyalist Milletvekili Patrick Bloche'un teklifiyle Fransa Meclisi'nde yasalaşan " Bloche Yasası "nda da yer alıyordu.
Bloche Yasası nedir?
Fransa'da yetkililer, uzun süre "hukuksuzluk alanı" olarak gördükleri internete ilişkin birtakım düzenlemeler getirdiler. Fransa'da 30 Eylül 1986 tarihli İletişim Haziran Özgürlüğü Yasası'na Bloche Yasası'yla getirilen değişiklikle, "Özel haberleşme dışındaki hatlı hizmetlere ilişkin düzenleme" başlıklı bir paragraf eklendi. Bu yasa, Internet site sahiplerine, ad, soyadı ve adres bildirme zorunluluğu getirdi (Madde 43-3).
Bu düzenlemeye göre, site sahipleri verecekleri hizmetleri tanıtacaklar, bu hizmetleri sınırlandırabilmek için teknik imkanlarını tanımlayacaklar (Madde 43-1).
İster doğrudan, ister dolaylı, ister karşılıksız, isterse karşılıklı olsun, özel haberleşme dışındaki hatlı hizmetlere erişim sağlayan; kamunun kullanımına açmak için verdikleri hizmetle, her nevi işaret, yazı, görüntü, ses veya mesajın stokunu sağlayan gerçek veya tüzel şahıslar, hizmetlerin içeriğinden doğan ve üçüncü şahısları haklarını hedef alan ihlallerden yalnızca aşağıdaki koşullarda sorumlu tutulurlar :
1. İçeriğin yaratılmasında bizzat katkıda bulundularsa;
2. Adli makamlar tarafından uyarılmalarına rağmen, doğrudan stokunu üslendikleri halde, ivedi bir şekilde içeriğin geçişini engellemezlerse. (Madde 43-2).
Dava, Sansür ve Mücadele
20 Temmuz'da, "Chez.com" isimli site sağlayıcı üçüncü bir şahsın şikayeti üzerine barındırdığı Lamine Djaziri'ye ait siteyi kapadı.
Bloche Yasası'na en şiddetli tepkiyi gönderenlerden "Voltaire Ağı" isimli site sağlayıcısı kapatılan Djaziri'ye ait siteye kucak açtı. Bununla da yetinmeyen "Voltaire Ağı" Djaziri'yi, "içtihatı" ileri sürerek site kapatan "Chez.com" 'u dava etmesi için ikna ediyor.
Henüz dava açma noktasına gelmese de Djaziri, "yargıçlardan da önce, tek yanlı olarak bir sitenin yasal olup olmadığına karar veren" bu sitenin boykot edilmesi için imza topluyor.
Mücadele "Özel Yaşamın korunması" adına
Bloche Yasası'nın ne denli "absürt" olduğunu göstermek için tüm fırsatları
değerlendiren "Voltaire Ağı" sahibi Thierry Meyssan, "Ortada yasa yokken, bazıları yasa uygulamaya kalkıyor.Ne yaparsa yapsın, site sağlayıcı iki ateş arasında kalıyor. Site kapatmayan site sağlayıcı, yargı ile başı derde giriyor; Kapattığında ise kullanıcının açtığı davalarla bunalıyor" diyerek isyan ediyor.
Son dönemlerde Fransa'da bu nedenlere bağlı olarak çok sayıda internet mücadele ve savunma grupları oluşturuluyor. Örneğin, kimileri baskılara karşı aşırı duyarlı olan klasik ticari şirketlerden farklı olarak kendi servörlerini yönetiyorlar.
Ekim 2000'de site sağlayıcı açmayı düşünen "Ouvaton.net" sitesi, Internet
kullanıcılarının oluşturduğu bir kooperatif sayesinde gerekli işletim giderlerini paylaşmayı düşünüyor. Yakın bir zamanda bu site, "Lautres.net" adında bir başka siteyle işbirliğine girerek "Cliprezo" adında ve internette özgürce site sağlama olanaklarının geliştirilmesi için mücadele eden bir dernek kurdu.
Bloche Yasası'na nasıl gelindi?
İnterneti kontrol altında tutuma girişimleri Fransa'da 1996'da başladı.
Telekomünikasyon Yönetmeliği'ne "Fillon reformu" olarak bilenen bir değişiklik getirilmeye çalışıldı. Bu değişikliğe göre:
"Site sağlayıcıları hakkında ahlaki birtakım tavsiyelerde bulunan ve gelecek değerlendirme raporları ışığında görüşlere yer veren bir Komite oluşturulacak. Bu Komite tarafından olumsuz görüş alan bir siteyi barındıran bir site sağlayıcı cezai işleme tabi tutulabilecekti".
Ancak, Fransa Anayasa Mahkemesi, 23 Temmuz 1996'da aldığı bir kararla, "Cezai yaptırımların yolunu açacak görüşlere yer verebilen bu Komite'nin yetkilerinin yeterince sınırlandırılmaması" nedeniyle yasayı iptal etti.