Türkiye Bilişim Vakfı'ndan Faruk Eczacıbaşı, İnternet yasaklarının bilinçsizliğin ve özellikle yargı uygulamaları bakımından eğitimsizlikle ilgili olduğunu, bu sorunlara dikkat çekmenin de kendilerine düştüğüne inandıklarını ifade etti.
NTV'den Yavuz Harani'ye konuşan Eczacıbaşı, "İnternet yasaklarını bir uygarlık ayıbı olarak nitelendiriyoruz. Siz bir konuda yasağa gittiğiniz zaman bir takım bilgilerin Türkiye'ye eksik olarak aktarılmasına yol açıyorsunuz. Bu da biraz acıklı oluyor. Bunun önüne geçmeliyiz" dedi.
Ergin: Yasaklar beni yaralıyor ve üzüyor
Türkiye Bilişim Vakfı'nın desteğiyle İnternet yasaklarına dikkat çekmek için dün akşam (26 Mayıs) Beyoğlu Ghetto Bar'da gerçekleştirilen partide Hürriyet gazetesinden Sedat Ergin, "Radikal"den Yıldırım Türker, sinema ve müzik eleştirmeni Sevin Okyay, "Referans"tan Eyüp Can ve "Sabah"tan Yavuz Baydar dj olarak sahne aldılar.
NTV'ye konuşan Sedat Ergin de, "Bugün Batıdaki bütün insan hakları raporlarına baktığınız zaman Türkiye'de ifade özgürlüğü alanındaki en problemli alan olarak bazı İnternet sitelerine getirilen yasaklar olduğunu görebilirsiniz. Çok üzülüyorum. Batı dünyasının bir parçası olarak anılan Türkiye, dünyada Çin ve İran'ın yer aldığı bir ligde algılanıyor. Bu beni çok yaralayan ve üzen bir şey" dedi.
YouTube ve lastfm yasakları AİHM'de
Ergin, partiye katılmalarındaki amacın da kabul edilemez bulduğu bu soruna dikkat çekmek olduğuna işaret etti.
Dünyada günde bir milyar video izleniyor. Bu pazarı yüzde 40'ı elinde bulunduran YouTube sitesi, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 5 Mayıs 2008'de erişim yasağı kararı aldığından beri Türkiye'de yasakken YouTube ve lastfm.com.tr sitelerinin engellenmesi son zamanlarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınmıştı.
Türkiye artık RSF'nin "İzlediği" bir ülke
Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, son olarak, İnternet sansürü bakımından Türkiye'yi Rusya ile birlikte "İzlemeye Alınan Ülkeler" kategorisine yerleştirdi. RSF, bu yolla 5651 Sayılı İnternet Suçları Yasası ve yargı pratiğine dikkat çekmek istiyor.
RSF'nin "İnternet'e Düşman Ülkeler" listesiyse Suudi Arabistan, Miyanmar, Çin, Kuzey Kore, Küba, Mısır, İran, Özbekistan, Suriye, Tunus, Türkmenistan ve Vietnam'dan oluşuyor.
Mahkeme de yasaklayabiliyor, TİB de...
Son birkaç yılda Türkiye'de, MySpace, GoogleGroups, Dailymotiın, Geocities, Gazetevatan, Eğitim-Sen, istanbul.indymedia.org, Richard Dawkins, Özgür Gündem, Günlük gazetesi ve Keditör gibi birçok İnternet sitesi çeşitli gerekçelerle yayına kapatıldı.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB, bazı durumlarda mahkeme kararlarıyla erişim yasağı uygularken bazı durumlarda kendiliğinden (resen) harekete geçiyor.
Pakistan Youtube'u açtı
"Atatürk'ün anısına hakaret eden" video bulundurduğu gerekçesiyle Türkiye'nin Youtube sitesine uyguladığı yasak üçüncü yılına girerken Pakistan, Hz. Muhammed'e hakaret içeren sayfalar bulunduğu için dört gün önce yasakladığı siteyi yeniden erişime açmaya karar verdi. (EÖ)