12 Nisan’da İnternet Türkiye’de 21. yaşını doldurmuş olacak. İnternetin yeni yaşında 7 Nisan – 20 Nisan arasında düzenlenen 14. İnternet Haftası’nda çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Bilişim örgütleri 14. İnternet Haftasında 30-35 milyon civarında kullanıcının bulunduğu Türkiye’de internetin en büyük düşmanının çıkartılan yasakçı yasalar olduğuna dikkat çektiler.
"Devekuşu gibi kendimizi kandırıyoruz"
İnternet’n hiçkimsenin tahmin edemediği şekilde geliştiği belirtilen açıklamada “hiçbir büyük kurum, devlet, firma, proje buralarda olmama lüksüne sahip değildir” deniyor.
“Türkiye İnternetin kanayan yarası ise İnternet yasaklarıdır. Ülkemiz, adeta dünya İnternetine savaş açmıştır. Donkişotvari dünya internetine kural koymaya çalışıyoruz. Bunu uluslararası forumlarda görüşlerimizi savunarak değil, kendi yasalarımıza bile aykırı idari ve mahkeme kararlarıyla yapmaya çalışıyoruz. İnternetin uluslararası yapısı ve teknolojik olanlarla bu yasakların kolayca delinebildiğini bildiğimiz halde bunda ısrar ediyoruz. Bir anlamda devekuşu gibi kendimizi kandırmayı tercih ediyoruz.
“Bu en basitinden pire için yorgan yakmaktır. Yasaklarla, suçsuz vatandaşlarımızı cezalandırıyoruz. Yasaklamalar, kendi Anayasamıza, hukukun evrensel ilkelerine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırıdır.
“Bilgi Teknolojileri Kurumu ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın Twitter ve YouTube yasakları yeni haliyle 5651'e aykırıdır. 5651 ise Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır. İnternet yasakları ülkemizin Avrupa Birliğine üye olma, dünya ile bütünleşme, gelişmiş bir demokrasi olma hedefmizle çelişiyor.”
Öneriler
Zararlı içerikle mücadelenin demokratik hukuk devletine uygun ve yurttaş temelli olması gerektiğinin belirtildiği açıklamada yönetişim ve özgürlük öncelikli makul çözümlerin üretilmesi, temel bilişim derslerinin Milli Eğitim’de zorunlu hale getirilmesi, bilgi okur yazarlığının tüm yönleriyle geliştirilmesi gerektiği belirtildi.
İmzacılar
Açıklamada imzası olan bilişim örgütleri şunlar:
Alternatif Bilişim Derneği, Alternatif Medya Derneği, Ankara Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu, Bilgisayar Mühendisleri Odası, Demokrat Bilgisayar Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), İnternet Teknolojileri Derneği (INETD), İnternet Yayıncıları Derneği (IYAD), Kadın Yazılımcı Oluşumu, Korsan Parti, Linux Kullanıcılar Derneği (LKD), Pardus Kullancıları Derneği (PKD), Tıp Bilişim Derneği (TURKMIA), Tüm İnternet Derneği (TID), Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD)
14. İnternet Haftası etkinliklerine şu siteden ulaşabilirsinz. (EA)