Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dijital Gündem'den sorumlu Komisyon Üyesi Neelie Kroes, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada açılım olmadan İnternetin nimetlerinden yararlanılamayacağını ifade etti.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde dün (2 Eylül) düzenlenen "İnternet Çağında Medya Özgürlüğü" başlıklı panelde İnternete dair düşüncelerini dinleyicilerle paylaşan Kroes, “Hükümetler dalgalara karşı yüzmeyi bırakmalı. İfade özgürlüğü Avrupa Birliği üyeliğinin ötesinde farklı görüşlere kulak verilmesi bakımından bir kültür meselesidir” dedi.
Kolaylaştırıcılığını Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz'in yaptığı toplantıya Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Yeni Medya Bölümü temsilcisi Grégoire Pouget, Avrupa Bürosu temsilcisi Johann Bihr, Alternatif Bilişim Derneği'nden Doç. Dr. Melih Kırlıdoğ da katıldı.
Kroes: Şeffaflık, hesap verebilirlik…
Kroes, Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye’de Twitter ve YouTube sansürünü kaldırma kararlarının çok olumlu olduğunu ancak yetkililerin medyaya yönelik baskıların giderilmesi açısından sivil toplumdan gelen eleştirilere de açık olması gerektiğini söyledi.
İnternetin uygar dünyada sağladığı muazzam olanaklara değinen Kroes, şeffaflık ve hesap verebilirliğe vurgu yaptı.
Callamard: Gençlerin ihtilafları
Columbia Üniversitesi’nden Agres Callamard da, dijital çağda yaşayan gençler ile bizzat küresel İnternet şirketlerin arasında bir çatışma olduğunu, benzer bir itilafın İnternetin kitle eylemlerinin başlıca örgütlenme aracı olması nedeniyle hükümetlerle yaşandığını söyledi.
Callamard, Zimbabwe ve Türkiye’de Anayasa Mahkemesi kararını olumlu karşıladı; sivil toplum hareketin etkinliğine çok inandığını kaydetti.
Kırlıdoğ: Eskiden rejimi korumak adınaydı
Alternatif Bilişim Derneği temsilcisi ve Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Melih Kırlıdoğ ise, İnternetin son üç yıla kadar politik sistemi ve rejimi korumak için izleme altında tutulduğunu, son üç yıldaysa hükümet ileri gelenleri ve yüksek bürokratları “dış güvenlik” ve “yolsuzluk suçlamaları”na karşı korumak için kullanıldığını açıkladı.
Kırlıdoğ “İnternet sansürü, bu ülke için hiç hayra alamet değil” dedi.
Akdeniz: Durum bence daha kötü
Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve CyberRights sitesi yetkilisi Prof. Dr. Akdeniz de, Şubat 2014’te Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nı güçlendiren yasanın kabulü ve ardındaki gelişmelerin İnternet sansürünü Türkiye’de kaygı verici noktalara çektiğini bildirdi; “Durum bence daha kötü” diye konuştu.
Resmi bir ziyaret kapsamında Türkiye’ye gelen Kroes, “Medyada Çoğulculuk ve İfade Özgürlüğü” konulu bir toplantı kapsamında bugün medya temsilcileriyle de bulaşacak. (EÖ/HK)