Sektörün merkezi
Kayseri Mobilyacılar ve Döşemeciler Odası Başkanı Seyfi Baktır, kentte İstikbal, İpek, Yataş gibi Türkiye'nin önde gelen işletmelerinin yanı sıra, 50 ile 100 arasında işçi çalıştıran çok sayıda mobilya işletmesi bulunduğunu kaydetti.
7 bin işçi işten çıkarıldı
Türkiye'de yaşanan krizler nedeniyle Kayseri mobilya sektörünün sıkıntılı günler yaşadığını belirten Baktır, krizden sonra 600'e yakın mobilya atölyesinin kapandığını ve bu sektörde 7 bine yakın işçinin de işini kaybettiğini söyledi.
"İnternet ile yurtdışına açıldık"
Baktır, iç piyasanın mobilyaya doyduğunu, ayakta kalan mobilyacıların, üretimlerini sürdürebilmeleri için odaları öncülüğünde bazı çalışmalar yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
* Türkiye, mobilya üretiminde İtalya ve İspanya'dan sonra geliyor. Üyelerimizin ufkunu genişletmek ve ihracat şanslarını artırmak için Fransa, Almanya ve İtalya'da açılan fuarlara götürdük.
* Ayrıca, Temmuz ayından itibaren de üyelerimizin ürettikleri ürünleri tanıtmak için internette sayfalar açmaya başladık. İnternette mobilya ihtiyacı olan ülkeleri tespit ederek firmaların adreslerine davetiye çıkardık. Bu yöntemle Malezya, Danimarka, Fransa, İsrail ve Yunanistan'dan birçok firma Kayseri'ye geldi ve çoğunlukla anlaşarak ülkelerine döndüler. Bu sayede ihracatta canlanma başladı.
internet ihracatı artırdı,işçiler geri çağrılıyor
* Birçok şirketimiz, daha önce işten çıkardıkları işçileri yavaş yavaş geri çağırmaya başladı. Geçen yıl toplam mobilya ihracatımız 55 milyon dolardı. Fuar ve internet sayesinde özellikle son aylarda ihracatımız artmaya başladı. Bu yılın 8 aylık döneminde, geçen yılın toplam ihracatına yakın olarak 53 milyon dolarlık ihracat yaptık. Kriz olmasaydı, ihracatımız 100 milyon doları geçerdi. İnternette açtığımız tanıtım sayfalarının, ihracatımızın yüzde 10'un üzerinde artmasına neden oldu.
Sektördeki fonlar kaldırılmalı
Baktır, Türkiye'nin toplam ihracatında mobilyanın, tekstilden sonra gelen ikinci ürün olduğunu kaydetti. Hükümetin, mobilya sektörüne sahip çıkmasını ve desteklemesini isteyen Baktır, şöyle devam etti:
* Hükümet, ithalat ve ihracatla ilgili yasaları yeniden revize etmeli. Mobilya sektöründeki fonlar kaldırılmalı. Bilgi ve teknik konularda bu sektöre yardımcı olunmalı. Yardımcı olunması halinde, rekabet gücü daha da artar. Mobilya sektöründe ihracatla ilgili şirketler kurulmalı. Hükümet, ihracat yapma şansı yüksek olan ülkelere mobilyadan anlayan ataşeler görevlendirmeli. İtalya ve İspanya böyle yapıyor. Ayrıca hükümet, mobilya ihracatı yapan firmaları teşvik etmeli.
İnternet adreslerinden bazıları
www.ipekmobilya.com.tr, www.istikbal.com.tr, www.hisarcik.com.tr, www.kim-moble.com.tr, www.fierra.com.tr, www.yatas.com.tr, (HÖ/YÖ)