Alternatif Bilişim Derneği, internet medyasını Basın Kanunu'nun içine alacak bir düzenlemenin, interneti kontrol altına alma riski taşıyabileceğine dikkat çekerek, taslak çalışmalarının kamuoyu ile paylaşılmamasını eleştirdi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 5 Kasım'da yaptığı bir açıklamada, Ocak 2012'de yasalaşmasını planladıkları, internet medyasını 5187 sayılı Basın Kanunu'nun içine alacak bir düzenleme hazırladıklarını belirtti.
Yasa taslağı, internet medyasıyla ilgili derneklerle birlikte hazırladığını söyleyen Arınç tasarıyla ilgili şunları söyledi:
"Bu portallarda çalışanlar sarı basın kartı sahibi olacaklar. Bunlar, belki reklam ve ilan gelirlerinden istifade edecekler. Mevkutelerde veya basında gazete, gazeteci ne demek ise basın kartı için hangi şartlar gerekiyorsa, bunun sağladığı imkanlardan nasıl istifade edilecekse, Basın Kanunu'nun uyarıları, müeyyideleri aynı şekilde internette haber portalları için de geçerli olacak.''
"Taslak internet yayın alanının tümüne uygulanma riski taşıyor"
Taslakta internet haber sitesi, ''5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanununda tanımlanan internet ortamında, haber ya da yorum niteliğinde yazılı, işitsel ve görsel içeriklerin sunumunu yapan süreli yayın'' olarak tanımlandığı belirtildi.
Alternatif Bilişim Derneği, yaptığı açıklamada, bu tanımdan baz alınarak yapılan taslağın, elektronik gazete ile sınırlandırılamayacak kadar geniş bir internet yayın alanına, hatta sosyal medyaya da rahatlıkla uygulanabileceği riskini taşıdığını belirtti. Açıklamada, bu taslağın birçok sitenin kapanmasına neden olan 5651 sayılı bir yasayla çizilmesinin de sakıncalarına dikkat çekildi.
Dernek, taslağın kamuoyuna sunulmaması ve sadece belli dernekleriyle görüşülmesini eleştirerek, hükümetin acilen düzenlemeyle ilgili çalışmaları şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşmasını istedi. (NV)