RSF'den 20 Haziran'da yaptığı açıklamada, AGİT Medya Özgürlüğü Masası ile ortaklaşa yapılan çalışmanın, İnternet ile ilgili düzenlemelere gitmek isteyen devletlere yol gösterici olacağını bildirdi.
İnternet özgürlüğü için temel tavsiyeler
Çalışmanın, "İnternet'i filtrelemeli miyiz?", "İnternet yayınları, yetkililerin tuttukları kayıtlara girmeye zorlanabilir mi?", "İnternet'te teknik hizmet götürenler nelerden sorumlu tutulabilir?" ve "Ulusal yasalar ne oranda etkili olabilir?" sorularına ışık tuttuğu açıklandı.
RSF, söz konusu tavsiyelerin Avrupa çerçevesini aştığını ve tüm devletleri ilgilendirdiğini bildirdi. Kuruluş, tavsiyelerin gelecek Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi (SMSI) için bir tartışma zemini oluşturacağını umduğunu bildirdi.
Deklarasyon şu maddelerden oluşuyor :
1- İnternet'te bilginin dolaşmasına dokunan her yasa, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 19. maddesinde tanımlı olan ifade özgürlüğü ilkesi üzerinde temellenmelidir.
2- Demokratik ve açık bir toplumda, her yurttaş İnternet üzerinde erişmek istediği bilginin ne olacağına karar verebilmelidir. Hükümetlerin, ağ üzerindeki içerikleri filtreleme veya sınırlandırması kabul edilemez. Filtreler sadece İnternet kullanıcılarınca yerleştirilebilir. Üst düzeyde (ulusal ve hatta yerel) geliştirilen her tür filtreme önlemi, bilginin serbest dolaşımı ilkesiyle çelişir.
3- Bir İnternet sitesinin, hükümet yetkilileri nezdinde kaydının tutulmasına dönük zorunluluk geliştirilmesi kabul edilemez. Frekans tahsisine ilişkin bir sistemin gerekli olduğu Televizyon ve radyolardan farklı olarak İnternet'in altyapısı, sınırsız kaynaklar üzerine kurulur. Tersine, Ağ üzerindeki yayınların kayıt altına alınması, düşünce, fikir ve bilginin özgür değişimine darbe indirebilir
4- İnternet'te teknik hizmet verenler, yargı kararı olmadıkça, basit bir içerik iletimi veya bir içeriği barındırmaktan sorumlu tutulamazlar. Bir sitedeki içeriğin yasallığı ve yasadışı oluşu ile ilgili kararı teknik servisleri değil ancak Yargı verir. Böylesi bir yargı prosedürü ise, şeffaflık ve sorumluluk ilklerini güvence altına almalı ve karara itiraz hakkını saklı tutmalı.
5- Bir devletin yasal mevzuatı, ancak kendi topraklarında barındırılan (host edilen) içeriklere uygulanabilir; bu topraklarda "yüklenen" içerikleri kapsayamaz.
6- İnternet, İnternet günlükleri (blogging) gibi gün geçtikçe gelişen değişen medya çeşitleri ile yeni yayıncılık olanaklarını içeriyor. İnternet'te yazı yazan kişilerle birlikte İnternet habercileri, ifade özgürlüğüne dair temel haklardan; iletişim ile kaynaklarının gizliliğine dair ek güvencelerden de yararlanabilmeliler.(EÖ/EÜ)