Türkiye’nin evsahipliği yaptığı 9. İnternet Yönetişimi Forumu’na (IGF 2014) katılan aktivist, hukukçu ve akademisyenlerden oluşan Freedom House delegasyonu forum değerlendirmesinde IGF’te sivil toplum ve insan haklarına daha çok yer açılmasını istedi.
Delegasyon IGF’e ilişkin endişelerini dile getirmek için yazdığı metinde dünyada otoriter rejimlerin insan hakların ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalarının arttığını vurgulayarak IGF’in sivil toplumun eşit katılımını sağlamasının önemini ifade etti.
Freedom House’un Türkiye ile ilgili internet özel raporunda, Türkiye’de giderek artan internet kısıtlamalarını hatırlatan delegasyon “Ne yazık ki bu konuları tartışmak isteyenler Birleşmiş Milletler kısıtlamaları sebebiyle bunu ayrı yerlerde yaptılar, IGF’te böylesi bir açık diyalog yer almadı” dedi.
Freedom House delegasyonunun önerileri
Delegasyon, internetin açık, global, güvenli, esnek yapısının muhafaza edilmesi ve çevrimiçi insan haklarının korunması için şu önerilerde bulundu:
* IGF koşulları yenilenmeli ve genişletilmeli.
* Çoklu paydaşlar eşitlik, çeşitlilik ve erişilebilirlik açısından güçlendirilmeli. IGF 2014 ifade özgürlüğü, toplumsal cinsiyet ve güvenlik gibi konularda çok sayıda atölyeye yer verdi ancak hükümetlerin kendi tanıtımlarını yaparken sivil toplumun “karalama kampanyası safsatası” bahanesiyle bu hükümetleri eleştirmelerinin engellenmesi bu girişimciliği zayıflattı.
* Şeffaflık genişletilmeli. Şeffaflık raporu yayınlayan şirketlerin sayısının artmasından memnunuz. Bu raporların daha detaylandırılmasını ve genişletilmesini istiyoruz.
Delegasyonda kimler var?
Delegasyon katılımcıları şöyle:
Azerbaycan’dan bağımsız gazeteci Arzu Geybullayeva, China Digital Rights, Sudan’dan insan hakları savunucusu Dalia Haj-Omar, Ei Maung, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Aslı Tunç ve Yrd. Doç. Dr. Erkan Saka, avukat ve aktivist Francisco Vera Hott, Legal Aid Center for the Press, Foundation for Media Alternatives’ten Liza Garcia, Myanmar ICT for Development Organization, Digital Rights Foundation’dan Nighad Dad,Aktivizm Stratejisti Serdar Paktin, Ukrayna’dan araştırmacı ve gazeteci Tetyana Lokot, Thai Netizen Network ile Unwanted Witness. (EA)