Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Dijital Gelecek Merkezi'nin bu yıl yedincisini açıkladığı rapora göre İnternet başlıca bilgi kaynağı haline gelmiş durumda.
2 binden fazla insanlar görüşerek hazırlanan "Dijital Gelecek 2008" başlıklı rapor, anne babaların çocuklarının İnternet'ten olumsuz etkilendiğine dair kaygılarının arttığını gösteriyor.
University of Southern California (USC), Annenberg School of Communication'a bağlı merkezin hazırladığı rapor sanal toplulukların insanların sosyal alışkanlıklarını değiştirdiğini ortaya çıkardı.
USC'den Jeffrey Cole "İnternet'le ilgili görüşler ağırlıkla olumlu yönde. Fakat özellikle çocuklar üzerindeki etkilerinin tehlikeli olarak algılandığını görüyoruz" dedi.
İnternet bilgi kaynağı
Raporda yer alan bulgular kısaca şöyle:
- Katılan yetişkinlerin dörtte biri çocuklarının İnternet'te fazla zaman geçirdiğini düşünüyor. Yüzde 13'ü bu yüzden çocukların arkadaşlarıyla geçirdiği zamanın azaldığını belirtti. Oran az olsa da son birkaç yıldır yükselme eğiliminde. İnternet eve girdiğinden beri çocukların okul başarılarının düştüğünü söyleyenlerin sayısı da arttı.
- Katılanların yüzde 53'ü İnternet üzerindeki saldırganların çocuklar için tehdit oluşturduğunu söyledi. Anne-babaların yüzde 63'ü çocuklarının sanal topluluklara üye olmasından rahatsız.
- 17 yaş üzerindeki katılımcıların yüzde 80'i İnternet'in kendileri için önemli bir bilgi kaynağı olduğunu söyledi. Bu oran 2006'da yüzde 66'ydı. Televizyon, radyo ve gazeteler İnternet'i 15 puan geriden takip ediyor.
Sanal sosyalleşme artıyor
Rapor, son üç yılda sanal topluluklara üye olanların sayısının üçe katlandığını gösterdi. Üye olanları yüzde 54'ü günde en az bir kere giriş yapıyor. Yüzde 56'sı da sanal ortamda tanıştıkları insanlarla yüz yüze de görüştüklerini belirtti.
Sanal topluluklar esas olarak sosyal nedenlerle kullanılırken, katılanların yüzde 55'i sanal toplulukların gerçek hayattaki sosyal çevreleri kadar önemli olduğunu vurguladı.
Katılanların yüzde 64'ü İnternet'in siyasal kampanyalar açısından önemli hale geldiğini belirtirken, yaklaşık yarısı İnternet sayesinde insanların siyaseti daha iyi anlama şansı bulduğunu söyledi.
Bununla birlikte İnternet'in sosyal değişime yol açabileceğini düşünenlerin oranı düşük. (EÜ/TK)