Ahmet Şık'ın sansür için gerekçe gösterilen fotoğraflarından biri.
Gazeteci Ahmet Şık’ın Instagram hesabı Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarında çektiği fotoğrafların bazı kullanıcılar tarafından şikayet edilmesi üzerine kapatıldı.
Şık, Twitter’dan şu açıklamayı yaptı:
“Gazetecilik mesleği içinde olanlar ya da foto muhabirleri de saydığımız enstantanelerden azade değil ama farklı olarak izledikleri haberlerin, olayların fotoğraflarını da paylaşıyor. Ben de öyle. Daha doğrusu öyleydim. Düne kadar var olan hesabım, yayınladığım bazı fotoğraflardan rahatsız olan ‘Hassas Türk’ takipçilerim tarafından şikayet edilince Instagram tarafından bana sorulmadan kapatıldı. Şikayetçi ‘Hassas Türkler’, Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarında çektiğim fotoğraflarda Abdullah Öcalan'ın görünmesinden rahatsız olmuş. Tahminen yüzlerce şikayet gelince de Instagram çareyi hesabı kapatmakta buldu.”
Fotoğraflarını yayınladığı anda tepkilerle paylaştığını ifade eden Şık bunun üzerine Instagram'da birini takip edip etmemenin tercihe bağlı olduğunu, dileyenin takipçi olmaktan vazgeçerek tepkisini ortaya koyabileceğini söylediğini aktardı.
Bunun üzerine bazı içeriklerinin spamlendiğini , “uygunsuz içerik” şikayeti sebebiyle bazı fotoğraflarının otomatikman silindiğini ifade eden Şık silinen fotoğraflarını tekrardan yayınlamaya devam ettiğini ifade etti.
Şık: Sadece görmek istediklerinizi yayınlamak zorunda değilim
Şık, fotoğrafları koymaktaki ısrarını ise şu sözlerle açıkladı:
“Her şeyden önce sadece görmek istediğiniz fotoğrafları yayınlamak gibi bir adetim yok. Ya da sansürden nefret ettiğimi söylesem yeterli olur mu? Öte yandan kabul etmek istemesiniz de Kürtler bu ülkenin halklarından biri ve gerçeği. Görmek istemiyorsunuz ama varlar. Tıpkı Kürt meselesinin var olduğu gibi. Newroz da bu halkın ve bir isyanın bayramı olarak kutlanıyor. Mücadele yöntemini tartışmak bir başka yazının konusu olsun ama Kürt meselesini PKK'den ibaret sayanlar karşısındakini kınamaya önce bu gerçeği var eden sorunları anlamaktan başlasa yerinde olur. Önce yaşanılanların bir haksızlık olduğunun haklı tespitini yapalım, herkes eteğindeki taşı öyle dökmeye başlasın. Beğenirsiniz beğenmezsiniz. Ortada bir olgu var. Bir gazeteci olarak tanıklık ettiğim bir olayla ilgili çektiğim fotoğrafı da yayınlıyorum. Tıpkı Gezi İsyanları sırasında yayınladığım fotoğraflar gibi.”
Şık Instagram’ın kapattığı hesabını aktif hale getirmeye çalıştığını, mümkün olmazda “bölücülük, cemaatçilik, AKP'lilik, darbecilik, teröristlik” içeren fotoğraflarımı yeni bir hesaptan yayınlamaya devam edeceğini söyledi.
Instagram ve Facebook sansürü
Instagram, 2012’de 1 milyon dolara Facebook’a satılmıştı. Bugüne kadar meme, vajina görüntülerini sansürleyen Facebook’un bu tutumu Instagram’da da devam ediyor. Bianet’in Vajina Sansürü Anatomisi başlıklı haberini sansürleyen Facebook’un benzer tutumu, kardeş platform Instagram’da sanatçı Şükran Moral’ın eserinin sansürlenmesi şeklinde devam etmişti.
Facebook ayrıca Kürt hareketine ilişkin pek çok sayfayı da sansürlüyor. Kürt meselesi ile ilgili Instagram’daki ilk sansür de Şık ile sınırlı değil. Daha önce gazeteci Melis Alphan’ın Instagram hesabından paylaştığı Newroz fotoğrafı iki defa hesabından silindi. Bir PR şirketinin araya girmesiyle yeniden paylaşıldı. (EA)