Başkanlık, haziranda ifade özgürlüğü ihlaline ilişkin 5 başvurunun olduğunu, bunun da toplam başvurular içerisinde yüzde 2,98'lik dilimi oluşturduğunu duyurdu. Haberleşme özgürlüğü alanında yapılan 2 şikayetin toplam şikayetlerin yüzde 1,19'unu oluşturduğunu açıklayan İnsan Hakları Başkanlığı, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkı ve Örgütlenme özgürlüğü ile ilgili şikayet gelmediğini duyurdu.
104 kişi 168 olayı şikayet etti
Haziranda toplam 104 kişinin 168 olayla ilgili müracaat ettiğini açıklayan Başkanlık, 19 başvuru ile Sağlık ve Hasta Hakkı'nın toplam şikayetler içerisinde yüzde 11,31'lik bölümü oluşturduğunu açıkladı.
Türkiye genelinde İnsan Hakları Başkanlığı, İl İnsan Hakları Kurulları ve İlçe İnsan Hakları Kurulları'na toplam 104 kişinin ihlal iddiası ile başvurduğu bildirildi. Bir kişi birden fazla hak ihlali iddiasıyla başvuru yapabileceğinden, ihlal edildiği savunulan hak sayısı 168 olarak gerçekleşti.
Türkiye genelinde en çok şikayet ulaştıran kent ise, 20 şikayetle ve yüzde 19,23 ile Konya oldu. Konya'yı, 18 şikayetle ve 17, 31 oranla Ankara, bu kenti de 8 şikayetle ve 7, 69 oranıyla İstanbul izledi.
Form, www.basbakanlik.gov.tr sitesinde
Söz konusu rakamlar, sayısal veri elde etmek ve insan hakları ihlal iddialarının etkin bir şekilde araştırılmasını sağlamaya yönelik olarak geliştirilen "İnsan Hakları İhlal İddiası Bireysel Başvuru Formu" yoluyla elde ediliyor. Bu formlar, Türkiye'de kurulu 931 İnsan Hakları Danışma ve Başvuru Masası'ndan ve www.basbakanlik.gov.tr web sayfasından temin edilebilir.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, 81 il ve 850 ilçedeki İnsan Hakları Kurulları'na yapılan insan hakları ihlal iddialarına ilişkin sayısal verileri, çalışmaya başladığı 2004 yılının başından beri duyurmaya başladı.
2004 yılında Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na 354, İl İnsan Hakları Kurullarına 466 ve İlçe İnsan Hakları Kurullarına 27 olmak üzere toplam 847 kişi başvuruda bulunmuştu. (EÖ)