“Muhtemelen bir hastadan virüsü kaptım. 22 Mart tarihinde COVID-19 olduğumu öğrendim, hastanede 28 Mart tarihine kadar yattım. Tedavimi aldım. Sonrasında semptomlarım gerilediği için taburcu oldum.”
COVID-19 tedavisi gördükten sonra çalışmaya devam eden Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Necati Akyılmaz, Anadolu Ajansından Merve Yıldırım’a salgını anlattı:
“Hekim de olsanız herhangi bir vatandaş da olsanız bu durum bir bilinmezlik içeriyor. Bilinmez olan her şey korkutucu olabilir insanlar için. Bu yüzden beni de korkuttu çünkü sonunu tahmin edemiyorsunuz. Süreci tam bilemeyebiliyorsunuz. Keza tedavide bile daha sonrasında farklılıklar ortaya çıkmaya başladı. Çok tedirgin oldum özellikle hastanede yattığım süre içerisinde.”
“Acil servisimizde, kırmızı alanda çok büyük sıkıntılı COVID-19 hastalarını da takip ettik. Hal böyleyken insanların çaresizliğini gözlerinden okudum.”
“Her düğünü bir cenaze ile gölgelemeyelim”
Mardin Devlet Hastanesi uzman doktorlarından Gamze Geyik Yünoğlu ile Bingöl Devlet Hastanesinde görev yaparken yakalandığı hastalığıyenmeyi başaran acil tıp uzmanı Dr. İlker Akbaş da AA’dan Halil İbrahim Sincar’a yaşadıklarını anlattı.
Dahiliye bölümünde görev yapan Uzman Dr. Yünoğlu, bir yandan hastalara şifa sunmaya çalışırken diğer yandan COVID-19 'a yakalanan annesini evinde tedavi etti.
“Hepimiz için yepyeni bir süreç başladı. Ailelerimizi, hayatımızı, her şeyimizi bırakarak bu mücadelenin gönüllü parçaları olduk. Ben aynı zamanda bir anneyim ve 2 yaşında bir kızım var. Bu süreç başladığından beri onun ellerine, gülüşüne hasret kalıyorum.
“Bu süreçte en kötüsü, 'Lütfen bizi kurtarın, nefes almamızı sağlayın diyen gözler. Düğünlerimiz, taziyelerimiz, eğlencelerimiz devam ettiği sürece, sizlerin acı dolu gözlerinize baktığımız sürece bu iş bitmeyecek. Her düğünü bir cenaze ile gölgelemeyelim artık. Lütfen sosyal mesafemize, önlemlerimize dikkat edelim. Sağlıkçılar olarak sizlerden tek dileğimiz bu.
“Evet bazıları hafif geçiriyor ama bazıları gerçekten bu hastalığı çok zor atlatıyor ve yaştan da bağımsız bir durum. Gençler de ileri yaştakiler de ağır atlatabiliyor.”
Dr. Akbaş da “Bu kuralları mutlaka hayatın bir parçası haline getirmek lazım. Oldukça dikkat ediyor, maskeyle dolaşıyor, sürekli koruyucu ekipman giyiniyordum ama herhalde küçük bir dikkatsizlik bu hastalığa yakalanmama sebep oldu. Bunun için her an her dakika dikkat etmek lazım. Kovid-19 sadece tıbbi açıdan değil, psikolojik açıdan da insanları etkiliyor” diye konuştu. (AS)