Cam, Çimento, Seramik ve Toprak Sanayi İşçileri Sendikası'ndan (Kristal-İş) Aziz Çelik Davutpaşa'da kaçak bir işyerinde çalıştırılan 21 işçinin ölümüyle ilgili bianet'e "Bu mesele teknik bir yönetim sorununa indirgenemez. Bu tip işletmeleri -daha doğrusu piyasayı- ürkütmeyelim anlayışıyla düzensiz ve kuralsız çalışılan işyerlerine ilişkin denetim iradesizliği var, oraların üzerine gitmek, caydırmak istemiyorlar" dedi.
Çelik: Belediye, Bakanlık, SSK; hepsi sorumlu
Çelik "Bu olaydan iş yerlerine ruhsat verme sorumluluğu nedeniyle belediyenin, işyerlerinin çalışma kurallarının iş sağlığı ve güvenliğine uygunluğunu denetlemesi sorumluluğu nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, işçilerin sigortalı olup olmadığını takip görevi nedeniyle de Sosyal Sİgortalar Kurumu'nun (SSK) sorumlu olduğunu" söyledi.
"Bu adli bir mesele değil, siyasi bir meseledir. Biz şimdi bundan, patlama gerçekleştiği için haberdar olduk. Böyle patlamaya hazır ya da bir kerede onlarca insanın ölmediği ama insanların bire birer öldüğü kayıtsız işyerleri çok."
750 bin işyerine 600 kişilik denetim örgütü
Bakanlığın işletmelerin sağlık ve güvenlik kurallarına uygun çalışıp çalışmadığını denetleyen bir teftiş kurumu olduğunu, ancak uygulamada ciddi bir siyasi irade boşluğu olduğunu" belirten Çelik, "Türkiye'de işçi sağlığı ve güvenliği mevzuatı kağıt üzerinde oldukça gelişkin, uygulamada sorun var. Bakanlığın denetlemesi gereken 750 bin iş yeri var ancak teftiş örgütünde 600'a yakın insan çalışıyor. Bu sayıyıyla bu işyerlerini denetlemek imkansız" dedi.
"Bakanlık denetim yapacağınaişçileri koruyan kuralları kaldırıyor"
Çelik bakanlığın şu anda çalışma koşullarının denetimini yapmak yerine kıdem tazmİnatını kaldırmakla, işçileri koruyan kuralları yönetmeliklerden kaldırmakla uğraştıklarını söyledi.
"İş sağlığı ve güvenliği konusunda çeşitli sektörülere sahip çalışanları koruyan özel yönetmelikler var. Patlayıcı, zehirli maddelerle çalışan işçiler için kapsamlı yönetmelikler var, ancak bunların uygulamasını denetleyecek bir organ yok."
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yaptığı açıklamada Çalışma Bakanlığı'na bazı sorular sordu:
- Bölgede en son ne zaman denetleme yapıldı?
- Bölgedeki işçilerin, iş sağlığı iş güvenliği koşulları en son ne zaman araştırıldı?
- Ölen ve yaralananlardan kaçı sigortalı, kaçı kayıtsız çalışıyor?