İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 2017 yılından bu yana yürütülen Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi'nin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
Proje kapsamında Çalışan Çocuk Bağcılar ve Küçükçekmece Pilot Araştırması Raporu, Eğitimcilere Yönelik Çocuk İşçiliği ve Ayrımcılıkla Mücadele Rehberi, Çevrim İçi Eğitim Videoları, Uzman Videoları ve Eğitimcilere Yönelik Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yol Haritası hazırlandı.
Daha kapsayıcı eğitim ortamları yaratmak, yerelde çocuk işçiliğiyle mücadele etmek ve bu konudaki farkındalığı arttırmak amacıyla yola çıkılan proje kapsamında yapılanları anlatan İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi Proje Koordinatörü Ayşegül Kanal, 2017 yılında yerel düzeyde çocuk işçiliği konusuna dikkat çekmeyi ve okul ortamlarını daha kapsayıcı hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Kanal şöyle konuştu:
"Bu 4 yıl içinde Bağcılar – Küçükçekmece bölgesindeki çocuk işçilerin durumunu analiz etmek amacıyla bir araştırma yürüttük. Bağcılar Rehberlik Araştırma Merkezi ile işbirliğimiz çerçevesinde psikolojik danışmanlarla görüşmeler yaptık, ihtiyaçları belirledik ve kapsayıcı eğitim üzerine eğitimcilerle çalıştık."
İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci çocuk işçiliğinin büyük bir yoksulluk sorunu olduğunu bununla birlikte farkındalık eksikliği, çocuk işçiliğinin meşrulaştırılması ve var olan yasal durumun uygulamaya geçirilememesinin de çözüm bekleyen önemli sorunlar arasında olduğunu belirtti.
Uyan Semerci; "Akademi dünyasında bizler yaptığımız araştırmaların ve çalışmaların kamuoyuna tesir etmesi ve farkındalık yaratması anlamında çoğu zaman zorlanıyoruz. Bu nedenle bu çalışmamızın sonuçlarını herkesin ulaşarak faydalanabileceği şekilde tasarlamayı hedefledik. Çocuk işçiler birer sayı değil, her bir çocuğun üstün yararını gözetir şekilde çocuk işçiliğiyle mücadelede elbirliği şart" dedi.
Proje kapsamında Bağcılar-Küçükcekmece bölgesinde yürütülen araştırmanın sonuçlarını paylaşan Uyan Semerci şu bilgileri verdi:
"Prof. Dr. Emre Erdoğan ve Gözde Durmuş ile birlikte dezavantajlı mahallelerde yaşayan 12 ila 18 yaş aralığındaki çalışan çocukların durumunu tespit etmeyi amaçladık. Tespit edilen 301 çalışan çocuk ve ailesiyle yapılan görüşmeler gösteriyor ki; 16-18 yaşındaki çocuklar da dâhil olmak üzere bu çocukların neredeyse tamamı yasaya uygun şartlarda çalışmıyor. İş yerinde patronlarından veya üstlerinden kötü muamele gördüğünü ifade eden çocukların sayısı yüzde 50'den fazla. En önemli bulgulardan biri ise okulu bırakan çocukların yüzde 40'ı para kazanmak için çalıştığını ifade ederken 4 çocuktan 1'i de 'eğer okulda başarılı olsaydım okulu bırakmam gerekmezdi' diyor. Yalnızca 'çobanlık yapıyordu, dereceye girdi' gibi manşetlerde yer alan yılmaz, dayanıklı çocuklar değil 'başarı' gösteremeyen çocukların da eğitim sistemi içinde kalması için kapsayıcı bir perspektif gerekiyor, eğitimin her çocuk için bir hak olduğunun anlaşılması şart" dedi.
Çocuk Çalışmaları Birimi'nden Gözde Durmuş, sahada karşılaştıkları en büyük sorunlardan birinin, insanların çocuk işçileri tespit ettiğinde ne yapacaklarını bilememeleri olduğunu ifade etti. Bu sorundan yola çıkarak, Bağcılar'da yaptıkları saha görüşmeleri ve haritalama çalışmalarıyla birlikte "Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Nereden Nasıl Destekler Alabilirim?" dokümanını hazırladıklarını belirtti.
Danışman ve Eğitimci Ayşe Beyazova, çocukların kararlara katılımının olmadığı durumlarda kapsayıcılıktan söz edilemeyeceğini belirterek, "Eğitimciler için hazırladığımız rehberde üç temel sorudan yola çıktık. Bunlar; 'Farklı sosyal ekonomik statülerden gelen çocukların hepsi gerçek anlamda eğitime katılabilir mi?', 'Bir sınıftaki tüm çocukların farklı ihtiyaçlarını gözetmek mümkün mü?', 'Çocuk işçiliği konusunda öğretmenin ve okul yönetiminin yapabilecekleri nelerdir?' soruları.
Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi'ne dair detaylı bilgi almak için burayı tıklayın.
Öğretmenler için hazırlanan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yol Haritası için ise burayı tıklayın.
(AÖ)