Avrupa Konseyi'nin (AK) İnsan Ticaretine Karşı Anlaşma'sı bugün yürürlüğe girdi.
AK Genel Sekreteri Terry Davis, Avrupa'da her yıl -yüzde 80'i seks işçiliğine zorlanan kadınlar olmak üzere- 600 bin insanın satıldığını söyledi ve "Artık elimizde bu modern kölelikle mücadele için etkin bir araç var" dedi.
Şu an 14 üye devletin yürürlüğe koyduğu ve 24 devletin de imzaladığı anlaşmayı Türkiye henüz imzalamadı.
Davis, silah ve uyuşturucu kaçakçılığından sonra insan ticaretinin "en karlı ve büyük" sektör haline geldiğini belirtti.
Anlaşma, AK üyesi olmayan devletlerin de imzasına açık.
Koruma, takip, destek
2005'te oluşturulan anlaşma, insan kaçakçılığını önlemek, kaçakçıların cezalandırılmasını sağlamak ve mağdurların haklarını, onurlarını korumaya alacak bir dizi düzenleme içeriyor.
Bunun yanı sıra anlaşmada, sağlık hizmetlerine erişim, tercümanlık ve çeviri, rehberlik, bilgi ve hukuki destek, çocukların eğitime erişimi gibi temel koruma ve yardım mekanizmaları kurulması öngörülüyor.
Ayrıca mağdurlara en az 30 günlük sağalma zamanı tanınması ve yetkililerle işbirliği yapmasına bağlı olmaksızın geçici oturma izni verilmesi de sağlanıyor.
Mağdurların cezalandırılmasını yasaklayan anlaşma, hükümetlerin "talebi ortadan kaldırmasını" şart koşuyor. Buna göre, örneğin fuhuşun yasal olup olamamasından bağımsız olarak, bir kaçakçılık mağduruyla seks ticaretine girenlerin cezalandırılması gerekecek.
Ek olarak, anlaşmayla insan ticaretine karşı uluslararası işbirliği güçlendirilecek ve bir sabit izleme mekanizması kurulacak.
Bağımsız insan hakları uzmanlarından oluşacak izleme komitesi (GRETA) üye devletlerin anlaşmayı uygulayıp uygulamadığını izleyecek. (EÜ/TK)