TİHV tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen insan hakları temalı belgesel film günlerinin 10 Aralık'ta başlayacak olan gösterimlerinde birbirinden önemli çalışmalar izleyiciye sunulacak. Belgesel film günleri, Ümit Kıvanç'ın "16 Ton" isimli belgeseliyle başlıyor. İnsanlık tarihine ironik bir yaklaşım olarak sunulan belgeselin ardından "Bedensiz Ruhlar" isimli belgesel gösterilecek. Belgeselde fuhuş sektörüne zorla ittirilen genç kadınların buradan kurtulma mücadelesi anlatılıyor. Cumartesi gününün diğer belgeselleri ise İstanbul temalı "Ekümonopolis ve Çavlire (Beklerken)".
Belgesel gösteriminin ikinci gününde 12 Eylül temalı Geçmiş Mazi Olmadı, Memik Horuz'un yönetimiyle "17'nin Ötesi Erdal Eren" davası, İstanbul'un sokak köpeklerinin sürgün edilişini konu eden "Sesim Rüzgara" ve Murat Çelik'in "Ölücanlar" isimli belgeseller yer alıyor.
HES'ler, harekâtlar, politik durumlar
Belgesel film günlerinin üçüncü günü ise son yılların en önemli insan hakları ihlallerinden HES davalarını konu edinen Rüya Arzu Köksal'ın "Bir Avuç Cesur" İnsan belgeseliyle açılıyor. Bu önemli belgeselde HES'lerin doğayı nasıl tahrip ettiği, tanıklarının gözünden anlatıyor. "Sudaki Suretler" isimli belgesel çalışması da HES'ler tamasıyla son gün gösterilen filmler arasında yer alıyor.
Üçüncü günün göze çarpan çalışmalarından biri zorunlu göç yasasının uygulanması temelinde Van örneği üzerinden işlenen "Sulhname" isimli çalışma, ayrıca gazeteci ve yazar Hrant Dink'in cenaze töreninde eşi Rakel'in okuduğu mektubun alternatif bir yorumlamayla sunulduğu "Hiçbir Karanlık Unutturamaz" belgeseli de önemli seyirliklerden. Kıbrıs, mübadele gibi konulu belgeseller de üçüncü gün izleyiciyle buluşacaklar arasında.
Kor ve ateş yılları
Belgesel günlerinin dördüncü gününde Barış Anneleri İnisiyatifinin mücadelesini anlatan "Annem Barış istiyor" çalışmasının yanı sıra, 1996'da düşüncelerinden ötürü tutuklanıp, 12 yıl hapiste yatan Bedia isimli bir Kürt kızının mücadelesini anlatan Bedia'nın İzinde, son dönemlerin en hararetli tartışma konusu Dersim'i, Dersim'deki tenkil harekatına katılan askerlerin sözüyle anlatan "Kara Vagon", transseksüel Elena ile Şii Berrin'in kesişen hayatını anlatan "Dört Bir Yanım Sibirya'dır" önemli seyirliklerden. Son günse laterna konulu Pera Güzeli'nin yanı sıra 70'li yılların unutulmaz yorumcularından Tülay German'ın hayatının anlatıldığı "Kor ve Ateş Yılları"nı izlemek mümkün.
* Belgesel filmler ve ayrıntılı program için tıklayın.