Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) yeni başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı oldu. Vakfın 11 Nisan'da yaptığı kurucular kurulu olağan toplantısında, 1990'daki kuruluşundan beri bu görevi sürdüren Yavuz Önen, başkanlığı Korur Fincancı'ya devretti.
Korur Fincancı, işkence yapılanlara tedavi ve rehabilitasyon hizmeti veren, kâr amacı gütmeyen vakfın kurucu üyelerinden.
TİHV'nin toplantısında, ortopedi uzmanı Dr. Sabri Dokuzoğuz Genel Sayman, emekli öğretmen Nart Bozkurt da Dokümantasyon Merkezi Sorumlusu olarak yeni yönetim kuruluna girdi.
Şebnem Korur Fincancı kimdir?
İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, adli tıp, işkencenin saptanması ve rehabilitasyonu alanlarında, dünyaca tanınmış bir uzman.
Birleşmiş Milletler'ce işkencenin saptanmasında uluslararası standart kılavuz olarak kabul edilen İstanbul Protokolü belgesinin oluşturucularından ve eğitmenlerinden.
Korucu birçok doktora protokolün uygulanması, işkencenin saptanması konusunda eğitimler verdi.
Adli Tıp Kurumu'nda ihtisas kurulu üyeliği ve başkanlığı yapan Korur Fincancı, işkencenin yaygın, yetkililerin işkencenin üstünü örttüğü 1990'larda, işkenceyi saptayan raporlar verdikçe ve tıp etiği üzerine yazılar yazdıkça, yetkililerin baskılarıyla ve engellemeleriyle karşılaştı. Sık sık bulunduğu görevlerden çeşitli bahanelerle uzaklaştırıldı, kazandığı davalarla geri döndü. Bu vakalardan bazıları, sendikacı Süleyman Yeter'in öldürülmesiyle, Manisalı gençlere işkence yapılması ve Umut davasıyla ilgili dosyalarda işkenceyi saptadığı raporlardı. Dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır'ın kendisiyle ilgili Adalet Bakanlığı'na yazdığı ve görevden alınmasını istediği "gizli" yazı, "kazara" savcılığa gönderilince ortaya çıkmıştı.
Korur Fincancı, aynı zamanda Adli Tıp Uzmanları Derneği'nin kurucu üyesi. 1996'da Birleşmiş Milletler Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi adına, Bosna'daki toplu mezarlardan çıkarılan cesetlerin otopsi çalışmalarında yer aldı. 2000'de, İnsan Hakları İçin Hekimler'in Güney Afrika'daki uluslararası çalışmasında, 2002'de Dünya Sağlık Örgütü'nün Kadına Yönelik Cinsel Şiddet Araştırması ve El Kitabı çalışmalarında, çeşitli ülkelerde İstanbul Protokolü'nün uygulanması eğitimlerinde yer aldı.
Adli tıp, insan hakları, barış çalışmaları, işkencenin önlenmesi, kadına yönelik şiddet alanlarında birçok çalışması ve katkısı bulunan Korur Fincancı, Evrensel gazetesinde haftalık yazılar da yazıyor. (TK)
Şenem Korur Fincancı'yla ilgili bianet haberleri için tıklayın.