Barış Derneği kurucularından Prof. Dr. Metin Özek, bu sabah yaşamını yitirdi. Özek'in cenazesi, cuma günü (10 Eylül) Teşvikiye Camii'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Kozlu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
İki aydır rahatsız olan Özek, Barış Derneği Davası sanıkları arasında da yer almıştı.
Barış Derneği Davası
Barış Derneği, Türkiye'de ve dünyada barışın savunulması amacıyla yazarların, siyaset ve bilim insanlarının da katılımıyla İstanbul'da, 1977'de kurulmuş ve 12 Eylül 1980'den sonra kapatılmıştı.
On yılı aşkın bir süre devam eden Türkiye Barış Derneği davası, 12 Eylül 1980'de derneğin kapatılmasıyla ve 27 Ekim 1980 tarihli soruşturma emri ile başlamış, Şubat 1982'de kurucularının ve yöneticilerinin tutuklanmasıyla devam etmiş ve Askeri Yargıtay'da bozulan üç kararın ardından 21 Nisan 1991'de tüm sanıkların beraatı ile sonuçlanmıştı.
Özek, Barış Derneği Davası'nda Mahmut Dikerdem, Enis Coşkun, Tektaş Ağaoğlu, Kemal Anadol, Orhan Apaydın, Erdal Atabek, Oya Baydar, Yavuz Çizmeci, Gültekin Gazioğlu, Aykut Göker, Reha İsvan, Mehmet Karaca, Medet Serhat, Nedim Tarhan, Nefise Akyelik, Şefik Asan, Yaşar Arıkan, Seyit Aydoğmuş, Hüseyin Baş, Cüneyt Başbuğ, Ataol Behramoğlu, Mehmet Bulut, Metin Denizmen, Ergun Elgin, Mustafa Gazalci, Zülal Kılıç, Cemal Kıral, Hasan Fehmi Mavi, Sedat Özkol, İsmail Hakkı Öztorun, Ali Sirmen, Gencay Saylan, Uğur Kökden, Ali Taygun, Orhan Taylan, Haluk Tosun, Melih Tümer, Aybars Ungan, Tahsin Usluoğlu, Nurettin Yılmaz, Karabey Kalkan, Nadir Akgün ve Niyazi Dalyancı ile birlikte eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 141 ve 142. maddeleri uyarınca yargılanmıştı.
Türkiye Barış Derneği davası sürerken dava sanıkları 1984 Nobel Barış Ödülü için aday gösterilmişti. Yine dava sürerken, sanıklardan Metin Özek'in de üyesi olduğu "Savaşa Karşı Hekimler" Nobel Barış Ödülü'nü almıştı.
Dava sanıklarından İstanbul Barosu Eski Başkanı Orhan Apaydın, 1 Mart 1986'da, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili İsmail Hakkı Öztorun, 20 Haziran 1986'da ölmüştü. (BB)