10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle Taksim Tramvay Durağı’nda basın açıklaması yapmak isteyen insan hakları savunucuları geçtiğimiz iki yıl olduğu gibi bu yıl da polisin engellemesiyle karşılaştı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) üyeleri polis engellini protesto ederek açıklamayı İHD İstanbul Şubesi önünde okudular.
Türkiye'de insan hakları açısından acilen yerine getirilmesi gereken tek talebin barış olduğunu vurguladılar.
“İnsan hakları hepimize gerekli”
Birleşmiş Milletler’in 1948’te İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni kabul ve ilan ettiği 10 Aralık haftası İnsan Hakları Haftası olarak kutlanıyor.
İHD ve TİHV temsilcileri, bir hafta boyunca gerçekleşecek İnsan Hakları Haftası etkinliklerinin açılışı için İHD İstanbul Şubesi önünden yürüyüşe başladılar.
Ellerinde "Savaşa, zulme karşı barış ve direniş" pankartı, 28 Kasım'da Diyarbakır'da öldürülen İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) kurucularından Tahir Elçi'nin fotoğrafları, "Savaşa karşı barış", "Silaha değil, barışa sarıl", "Kürt illerinde çocuk ölümlerine son", "Tecrite hayır, F tipi hapishaneler kapatılsın" yazılı dövizler vardı.
"İnsan haklarıyla insandır", "Tahir'in sesi, barışın elçisiyiz", "Susma haykır, barış hemen şimdi", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganlarıyla taksim Tramvay Durağı'nda basın açıklaması yapmak istediler. Polis barikatıyla karşılaştılar.
TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, engellemenin hukuki olmadığını belirterek Fransız Konsolosluğu önünde açıklama yapmalarına ilişkin teklifi protesto ettiklerini açıklamayı şube önünde yapacaklarını söyledi.
“Otoriter polis devletinin bir şiddet mekanizmasına dönüştüğü, yetkililerin sorumluluk almaktan kaçındığı bu günlerde herkese; polise, memura, işçiye, kadına, çocuğa insan hakları gereklidir. İnsan hakları hepimize gereklidir.”
Acil talep: Barış
TIKLAYIN: İHD VE TİHV: BARIŞ BİR İNSAN HAKKIDIR
İHD Şubesi önünde İHD ve TİHV adına yapılan ortak açıklamayı İHD’den Hatice Kalpaklı okudu. “Barış bir insan hakkıdır, barış istiyoruz” başlıklı açıklamada 2015’in Türkiye için ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı bir yıl olduğu belirtildi. Yaşam hakkı ihlalinin ise dramatik bir şekilde öne çıktığına dikkat çekildi.
“Türkiye’de insan hakları açısından acilen yerine getirilmesi gereken tek bir talep vardır: o da acilen barışın tesis edilmesi. Barışın sağlanmadığı koşullarda yaşam hakkı korunamamakta, yaşam hakkı olmayınca da diğer tüm haklardan söz etmek mümkün olmamaktadır.”
Açıklamada, 28 Aralık’ta Diyarbakır, Sur’da vurularak öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yle birlikte insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için mücadele eden ve artık aramızda olmayan tüm insan hakları savunucuları anıldı. (BK)