Heyete inceleme yapılan bölgede yardımcı olan 17 yaşındaki Rasim Acar ise gözaltına alındı.
Beytülşebap'a kadar 8 kontrol
İnsan Hakları Derneği (İHD)Genel Başkan Yardımcısı Osman Baydemir'in başkanlığında , Mazlum- Der Başkan Yardımcısı Şeyhmuz Ülek , Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Merkez Yönetim Kuruyu Üyesi Celal Beşiktepe, İHD Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Poyraz , Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Feray Salman , İHD Bölge Temsilcisi M. Hanefi Işık, Türk Tabipler Birliği (TTB) adına Dr. Kamuran Yıldırım , Göç-Der temsilcisi Zülfü Demir , Diyarbakır Demokrasi Platformu Sekreteryasından Arif Akkaya , Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nu (KESK)temsilen Yakup Keskin ve TMMOB'den Bahri Karahan'dan oluşan heyet, Beytülşebap ilçesinde çadırlarda yaşayan köylülerle görüştü.
TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Celal Beşiktepe'den aldığımız bilgilere göre, heyet 8 Ağustos Çarşamba günü Diyarbakır'dan 06.00'da hareket ediyor.
Şırnak'a kadar hiçbir engelleme ile karşılaşılmıyor. Ancak Heyet, Şırnak'tan Beytülşebap'a kadar 8 kez durdurulup "sıkı" kontrolden geçiriliyor. Bu nedenle de ilçeye saat 15.00'te ulaşmak mümkün oluyor.
Rasim ağızdaki kilitleri çözdü
Boşaltılan köylerin sakinleri heyetin üyelerine önce "biz kendi kararımızla köyümüzü boşaltıp burada çadırlara yerleştik" diyor. Çoğunluk ise susmayı tercih ediyor.
Heyet üyeleri, ortadaki durumla bu ifadeler arasında bir bağlantı kurmakta zorlanıyor. Çünkü, olağanüstülük her yerden belli oluyor. Deprem, sel gibi doğal afet durumlarında ancak insanlar böyle derme çatma çadırlarda yaşamaya razı olabilirlerdi.
Köylülerin içinden 17 yaşındaki Rasim Acar, köyün muhtarına hitaben "sen baskı altındasın, rahat konuşamıyorsun" diyerek, köylerinin jandarma tarafından zorla boşaltıldığını anlatıyor.
Köylerinizi boşaltın
Bu "açılıştan" sonra herkes konuşmaya başlıyor:
* Temmuz ayının ilk haftası içinde bölgede mayın temizliği yapan askeri birlikten bir erin mayına basarak öldüğü.
* İki erin de yaralandığı.
* Bu olayla ilgili olarak Ortalı, Aşat, Dağaltı, Ilıcak köylerinden 27 kişinin gözaltına alındığını,
* Gerekçe olarak da askerlerin bastıkları mayınları köylüler döşemiş olabileceğinin ileri sürüldüğünü anlatıyorlar...
Bir başka anlatılan şey de şu:
"Gözaltına alınmaların ardından köylere gelen askeri yetkililer, 'sizin can güvenliğinizi sağlayamayız, köyleri boşaltın" talimatı verdi.
Köylüler de çaresiz Beytülşebap'a gelip çadırlarda yaşamaya başladılar. "
Bu çocuğu bırakmayın
Heyet görüşmelerini 18.00'de tamamlıyor. Tam vedalaşıp ayrılacakken özellikle yaşlı kadınlar Rasim Acar'ı işaret ederek "bu çocuğun can güvenliği kalmadı, alıp götürün" diyorlar.
Heyet Rasim Acar'ı araçlarına alıyor, Şırnak'a doğru yola çıkıyor.
Dönüş yolunda fazlaca kontrol yapılmıyor. Saat: 21.00'de Şırnak'ın giriş noktasına geliniyor. İşte burada "bölge gerçeği" çalışmaya başlıyor.
Herkesin üstü tek tek aranıyor. Heyetin fotoğraf ve filmlerine, video kasetlerine el konuluyor. Hatta üzerlerindeki not defterleri de alınıyor. Bu işlemin gerekçesi de, "heyet gizli çekimler yapmış olabilir" .
Sonra sıra geliyor: Köylü kadınların uyarılarının ne kadar yerinde olduğunu göstermeye. Köylülerin başına gelenleri anlatmalarını sağlayan Rasim Acar, gözaltına alınıyor . Güvenlik görevlileri onun da nüfus kağıdının sahte olduğundan kuşku duyuyorlar!
Şırnak'ta bir gün
Heyetin Şırnak "sınır kapısında" temasları 3.5 saatte tamamlanıyor. 00.30'da kente girme izni çıkıyor. Rasim Acar jandarma birliklerince gözaltında tutuluyor. Heyetin içindeki öğretmenler, Şırnak Öğretmenevi'ne rezervasyon yaptırmışlardır. Tam kayıt işlemleri yapılırken, gelen bir telefonla tesiste hiç yer olmadığı ortaya çıkıyor.
Resepsiyon görevlileri boyunlarını büküyorlar, heyet o halden anlıyor... Neyse ki otelde yer bulunuyor.
Osman Baydemir gözaltında
İncelemelerini tamamlayan insan hakları inceleme heyeti, 9 Ağustos sabahı Şırnak'ın resmi kapılarını çalıyor. Başsavcı'ya cep telefonundan ulaşılıyor. Ancak o yıllık iznini kullanmaktadır, hiçbir şey yapamayacaktır. Başsavcı vekiliyle görüşmek mümkün oluyor. Heyet, "Rasim Acar'ı almadan Şırnak'tan gitmeyeceğiz" diyor.
Heyet içindeki avukatlar Rasim Acar'a vekil oluyorlar. Heyet Başkanı avukat Osman Baydemir, öğleden sonra Şırnak Adliye binasına vekil olarak giriyor. Dışarı gelen ilk haberlere göre o da "sanık" konumuna getirilmek isteniyor. Çünkü Rasim Acar'ın jandarmadaki ifadelerinde aleyhinde cümleler olduğu söyleniyor. Baydemir ifade veriyor, ancak sanık haline getirilemiyor.
Osman Baydemir mahkeme tarafından serbest bırakılıyor. Adliye'nin kapısında bu kez de polis tarafından gözaltına alınıyor. Genel Bilgi Taraması'nda hakkında Diyarbakır'da verilmiş bir karar olduğu söyleniyor. Rasim Acar ise Türk Ceza Kanunu'nun 159. Maddesine muhalefetten mahkemeye çıkmak için bekliyor.
Bir gece önce Şırnak girişinde el konulan film, kaset ve not defterleri ise jandarma tarafından mühürlenip mahkemeye sevk edileceği açıklanıyor. Ancak bunun ne zaman yapılacağı konusunda ise bir bilgi verilmiyor.
(NA/NU)