Fotoğraf: MA
İzmir Barosu'nun 22 Ekim 2022'de yaptığı Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma nedeniyle yargılanan Avukat Aryen Turan beraat etti.
Turan hakkında, TSK’nın operasyonlarında kimyasal silah kullandığı iddiasını dile getirdiği için “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla dava açılmıştı.
Davanın 2. duruşması bugün İzmir 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mütalaa: “Kanaatini bildirdi”
MA’nın haberine göre, duruşmaya Aryen Turan ve avukatlarının yanı sıra Fransa, İspanya ve Hollanda'dan hukukçular, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, insan hakları savunucuları ve çok sayıda avukat katıldı.
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada savcı, mütalaasını mahkeme heyetine sundu. Savcı mütalaasında, “Sanık hakkında silahlı terör örgütü üyesi olmamakla beraber yardım ettiği iddiasıyla iddianame düzenlense de yaptığı konuşmanın bir iddia ya da söylemden çok bir kanaat barındırdığı görülüyor. Konuşmanın örgüte yardım etme kapsamında olmadığı, sanığın fiililerinin kanunda suç olarak görülmediğinden dolayı beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.
“Lincin ardından gözaltı kararı verildi”
Savunmasını yapan avukat Aryen Turan, açılan davanın, herhangi bir suç işlediği için değil iktidar medyasının kışkırtmasıyla oluşan linç kampanyası sonucu açıldığını vurguladı.
Olay sonrasında savcı ve başsavcıyla görüşmeye çalıştığını ifade eden Turan, “Bir avukat olduğumu ve ifade verilmesi gerekiyorsa verebileceğimi söyledim. Ama linçin büyümesi nedeniyle iki hafta sonra savcı hakkımda gözaltı kararı verdi. Gözaltı sonrası savcı 2 günde iddianame hazırladı. Bunun bu kadar hızlı olmasının sebebi yargının hızlı olması değil savcının dosyadan kurtulmak istemesiydi. Beraat edeceğimi biliyordum. Geriye dönüp baktığımda hatırlayacağım tek şey arkamdaki bu kalabalık olacak” dedi.
Beraatını talep etti
Ardından konuşan Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Eşbaşkanı Avukat Şükran Öztürk, Baro Genel Kurulu için hazırladıkları metinde suç unsuru olmadığını söyledi: “Dünyada yaşanan tüm insan hakları ihlallerine karşı beyanımızı, sesimizi duyurmak istedik. Ancak bu yargılama amacına ulaşarak bazı meselelerin konuşulmasını engellemiştir. Fakat hukukçular olarak mücadelemizi vermekten geri durmayacağız. Müvekkilimin beraatini talep ediyorum.”
“Meslektaşım iddianın araştırılmasını istedi”
ÖHD Eş Genel Başkanı Avukat Serhat Çakmak da savcının mütalaasına katıldıklarını dile getirdi. İnsanların algı üzerinden yargılamaya maruz kalmaması için hukuk mücadelesi verdiklerini vurgulayan Çakmak, sözlerine şöyle devam etti:
“Hukuk dernekleri insan hakları alanında yakıcı olan çoğu insanın konuşamayacağı şeyi dile getirmek zorundadır. İnsan hakları alanında mağduriyetlere karşı mücadele verdiğimiz için fikirlerimizi dile getirdik. Meslektaşım da bir iddianın araştırılmasını istedi. Biz de bu fikirdeyiz. Yapılması gereken bu iddia ile ilgili soruşturma başlatılmasıydı. Fakat bu yapılmadı ve müvekkilim bir algıya kurban edildi. Gelinen aşamada buna dair bir delil olmadığını görüyoruz ve beraatini talep ediyoruz.”
“Hiçbir kurumu hukuktan azade tutamazsınız”
Avukat Türkan Aslan Ağaç da, müvekkilinin Baro Genel Kurulu'nda Türkiye’nin sorunlarını anlatan bir metin okuduğunu kaydetti.
Söylediği şeylerden birinin de askerin yurtdışı operasyonlarında kimyasal silah kullandığı iddiasının araştırılmasına yönelik olduğunu belirten Ağaç, “Savcının konuşmayı ağır eleştiri olarak tanımlamasına da katılmıyorum. Hiçbir kurumu hukuktan azade tutamazsınız. Buna TSK, yargı ve polis teşkilatı da dahildir. TSK ve polis teşkilatı da suç işlemeyen yapılar değildir. Aynı zamanda TSK’nın sivillere karşı eylem yaptığı ve daha sonra ortaya çıktığı zaten ortada. Temel görevimiz hukukun dışına çıkan insanlara hesap sormaktır” dedi.
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyada suç unsuru oluşmadığından Avukat Aryen Turan’ın beraatına hükmetti. (AS)