Cezayir'de gençler nüfusun yüzde 75'ini oluşturmasına rağmen, tarihteki baskıcı devlet yapısı nedeniyle gençlerin çok az bir bölümü aktif olarak siyasal yaşam içinde yer alıyor.
RAJ, gençlerin zaten ilgilendiği bir alan olan popüler kültürü insan hakları örgütlenmesi ile biraraya getirerek, bu durumun üstesinden gelmeyi amaçladı.
Konserler, filmler ve insan hakları
Konserler, filmler ve diğer etkinlikler aracılığıyla, RAJ, insan hakları bilincini artırdı ve birçok Cezayirliye insan haklarının kendi kültürlerinin ve deneyimlerinin bir parçası olduğunu etkin bir biçimde öğretebildi.
Konserler düzenledi, çizgi romanlar yarattı, belgesel filmler yaptı ve çeşitli sanatsal etkinlikler gerçekleştirdi. Bu cephelerin her birinde hükümetin baskısıyla karşılaştı. Örgütün, 10 bin gencin katıldığı bir hip-hop konseri olan ilk büyük başarısına yanıt olarak, hükümet, RAJ'a karşı olumsuz bir tavır takındı.
Tüm olumsuzluklara karşın, etkinliklerin yarattığı etkilere, sivil toplum kuruluşlarının, hükümetin ve Cezayirli gençlerin kültürel yaşamı üzerinde rastlamak mümkün.
RAJın düzenlediği etkinliklerde görev alan birçok kişi, diğer sivil toplum kuruluşlarında insan hakları ile ilgili çalışmalara katıldı. Hükümet, gençliğin siyasal gücünden haberdar oldu. Daha da önemlisi, gençlik demokratik süreç üzerinden kendini göstermeye başladı. Gençler, 1999 yılında yapılan başbakanlık seçimlerinde hem adaleti sağlamak için gözetmenlik yaptı, hem de diğer gençleri oy vermeye teşvik etti.
Çalışmanın Cezayirli gençlerin kültürel yaşamı üzerindeki etkisine örnek olarak ilk konserde sahneye çıkan grubun başarılı bir çıkış göstermesi verilebilir. Grubun üyeleri her ne kadar Fransa'ya göç etmiş olsa da, Cezayir'deki insan hakları mücadelesinde yer almayı sürdürüyorlar. (ÇÖ/BB)
* Rassemblement Action Jeunesse (RAJ)
Gençler Birliği Hareketi
* Bu köşede yer alan taktikler, "İnsan Hakları Mücadelesinde Yeni Taktikler" projesi kapsamında derlenen çalışmalardan alınmıştır.
* Proje ile ilgili ayrıntılı bilgi için; Helsinki Yurttaşlar Derneği