Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilciliği, 11-14 Aralık arasında İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin beşincisini gerçekleştirecek. Filmler, İzmir’deki Fransız Kültür Merkezi sinema salonunda gösterilecek.
10 Aralık İnsan Hakları Günü’nü de içeren İnsan Hakları Haftası vesilesiyle düzenlenen belgesel film günleri, “toplumsal hayatın sorunlu alanlarına dikkat çekmeyi” hedefliyor.
Farkındalık ve duyarlılık
İnsan Hakları Belgesel Film Günleri, dört yıl önce TİHV’in 20. Kuruluş Yılı kutlama etkinliklerinden bu yana yapılıyor. Vakıf, 5. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nde yine Türkiye’de ve dünyada insan hakları açısından yaşanan farklı sorunlara yönelik izleyenlerde bir farkındalık ve duyarlılık oluşmasını amaçladıklarını açıkladı.
5. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçiler ile sayıları 2 milyonu aşan sığınmacı ve mültecilere ithaf edildi.
TİHV’in temayla ilgili açıklaması şöyle:
“Bu yıl Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerinin çeşitliliği ve yoğunluğu öylesine fazla ki Belgesel Film Günleri’ni hangisine ithaf edeceğimize karar vermekte oldukça zorlandık. Bununla birlikte 2014 yılında başta maden ocaklarında olmak üzere yaşanan iş cinayetleri ile Suriye ve Ortadoğu’da sürmekte olan savaş nedeniyle yaşanan kitlesel göç, sığınmacı ve mültecilik sorunlarını öne çıkardı.”
Kürt meselesi, evsizler, işçiler, mülteciler…
Festivalde, Kürt meselesiyle ilgili sorunlar, buna karşı geliştirilen barış, adalet ve yüzleşme talepleri, iş cinayetleri, çocuk işçiliği, mevsimlik tarım işçileri, Paris’teki evsizler, nefret söylemi, güvencesiz ev işçileri, Endonezya’da milyonlarca komünistin katledilişi, eğitim hakkı, doğa tahribatı, sığınmacıların/mülteciler ve Gezi Direnişini ele alan ülke içinden ve dışından belgesel filmler yer alıyor. Gezi Direnişini ele alan belgesellerden ise özel bir seçki oluşturuldu.
Ayrıca yönetmenler Hakan Alp, Eylem Şen, Cenk Örtülü ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi Sinema Atölyesi Çalışanları gösterimler sonrasında izleyicilerle söyleşi yapacaklar.
Festivalde şu filmler gösterilecek: Cennetin Düşüşü, Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek, Gezi Tanıklığı, Leviathan'la Yaşamak, Gezi'nin Ritmi, Arkadaşımı Merak Ediyorum, The Act Of Killing / Öldürme Eylemi, Two At The Border / Sınırdakiler, Külkedisi Değiliz, Meğer, Dileğim Barış Olsun, O İklimde Kalırdı Acılar, Muxtar / Muhtar, The Missing Picture / Eksik Resim, Kamilet, Pussy Riot: A Punk Prayer / Pussy Riot: Bir Punk Duası, Nefret, Au Bord Du Monde / Dünyanın Kenarında, Pikolo: Daha İyi Bir Geleceğe Büyümek, Soma'da Sekiz Saat, He Bû Tune Bû / Bir Varmış Bir Yokmuş, Ağrı Ve Dağ, Asfur. |
Adalet talepleri karşılanmadı
Önceki yıllarda gözaltında zorla kaybetme eylemleri, geçmişle yüzleşme, Roboski katliamı ve Gezi Direnişi gibi konular Belgesel Film Günleri’nin temaları olmuştu. TİHV, Roboski katliamının üzerinden üç yıl geçmiş olmasına karşın hala sorumluların yargı önüne çıkarılmadığını, ölenlerin yakınlarının adalet taleplerinin karşılanmadığını, keza Gezi Direnişi sırasında çocuklarını yitiren ailelerin adalet taleplerinin de henüz karşılanmamış olduğunu belirterek Belgesel Film Günleri’nde bu konularda üretilecek yeni belgesel filmleri izleyici ile buluşturmaya devam edeceklerini açıkladı.
* Belgesel film günlerinde yer alan filmler, tanıtımları ve saatleri için ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Tüm filmler ücretsiz.
Göç ve mültecilik paneli |
TİHV ayrıca İnsan Hakları Derneği (İHD) ile ortaklaşa bir panel gerçekleştirecek. "Suriye Krizi ve Ortadoğu'da Yaşanan Savaş Bağlamında Göç ve Mültecilik Sorunları" başlıklı panelin konuşmacıları şöyle: Seda Altuğ, Boğaziçi Üniversitesi Mehmet Nuri Gültekin, Gaziantep Üniversitesi Kemal Vural Tarlan, Avrupa Roman Hakları Merkezi (ERRC) Danışmanı Volkan Görendağ, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Mülteci Hakları Koordinatörü Panel, 10 Aralık Çarşamba, saat 18:30'da İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde. |
Neden Belgesel Film Günleri? |
TİHV, neden böyle bir festival yaptığını şöyle anlatıyor: "İnsan hakları savunuculuğu ile belgesel sinemacılık birbiriyle oldukça yakından ilişkili iki alan. Her ikisi de bakışını/dikkatini gerçekliğe yönelterek olmakta olanın yalın ve doğrudan aktarımını yapıyor. Kesişim noktaları ise toplumsal gerçeklik. Maalesef ülkemizde her iki alanda da gerçekleştirilen çalışma ve üretimlere yeterince ilgi ve saygı gösterilmiyor. Bu nedenle de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Haftası vesilesiyle belgesel film günleri yaparak hem toplumsal hayatımızın sorunlu alanlarına dikkat çekmek hem de sanatçının emek ve üretimini izleyiciyle buluşturmak bizlere anlamlı ve çekici göründü." |
Türkiye İnsan Hakları Vakfı |
* "İşkencesiz bir Türkiye ve dünya" hedefine ulaşmak amacıyla çalışmalar yürüten Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) bünyesinde başlatılan çalışmalar sonucunda 1990 yılında İHD Genel Merkezi'nin tüzel kişiliği ve değişik mesleklerden 32 insan hakları savunucusu tarafından Ankara'da kuruldu. * Genel Merkezi Ankara'da olan TİHV'in İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'da temsilcilikleri var. * Temel amacı başta işkence olmak üzere insan hakları ihlallerini önlemek, işkence gören kişilere tedavi ve rehabiltasyon hizmeti sunmak ve hak ihlallerini izleyip raporlaştırmak olan TİHV, kuruluşundan bu yana işkence gören 15 bin kişiye tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sundu. * Her yıl yayımladığı 'Tedavi Merkezleri Raporları'yla Türkiye'de işkencenin yaygınlığı, boyut ve sonuçları bakımından nitel ve nicel değerlendirmesini yapıyor. * İşkencenin gerek tanı ve tedavisine, gerekse tespit ve kanıtlanmasına yönelik olarak bilimsel araştırmaların yanı sıra ülke içinde ve dışında eğitim çalışmaları, konferanslar, sempozyumlar gerçekleştiriyor. * İşkence ve diğer zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı muamele veya cezaların etkili biçimde soruşturulması ve belgelendirilmesi için çok önemli bir Birleşmiş Milletler belgesi olan 'İstanbul Protokolü'nün oluşturulmasında etkin rol oynadı. * Türkiye'de yaşanan insan hakları ihlallerini düzenli olarak izleyip iki dilde (Türkçe ve İngilizce) günlük ve yıllık insan hakları raporları yayımlıyor. * İşkence görenler için hukuk destek çalışmaları yürütüyor. * Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri'ne başvuran 10 binden fazla işkence gören kişiye ait 6 bini aşkın fotoğraf ve röntgen filminin dokuz uzman tarafından taranarak derlenmesi sonucu İşkence Atlası hazırladı. * Başta işkence olmak üzere insan hakları ihlallerine karşı toplumsal duyarlılığı arttırmak amacıyla sergiler düzenledi, belgesel filmler yaptı. TİHV'in çalışmaları hakkında daha ayrıntılı bilgiyi buradan edinebilirsiniz. |