Fotoğraf: İnsan Genom araştırma grubu lderi EvanEichler/EurekAlert!
İnsan genomunun sıralanması için 19 yıldır sürdürülen çalışmalar sonuçlandı. ABD, Washington Üniversitesi Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nce yürütülen İnsan Genom Projesi kapsamında insan genomunun yüzde 92'si 2003'te sıralanmıştı. Son yüzde 8'in sıralanmasının da sonuçlandığı Science dergisinde yayımlanan bir makaleyle duyuruldu.
Genom
Genom araştırmaları genomik olarak adlandırılıyor. Bugüne kadar birkaç organizmanın genomları sıralanmış ve genler çözümlenmişti. Homo sapiens için tüm genomu sıralamakla ilgili İnsan Genom Projesi'nin yüzde 92'si Nisan 2003'te başarıyla tamamlanmıştı. Terimin kökeni |
Araştırmanın olumlu olarak sonuçlanmasının dünyadaki 8 milyar insanda hastalıklara yol açan mutasyonlar ve genetik farklılıklar hakkında bilgi edinmeyi kolaylaştıracağı bildirildi. Ancak tıp pratiğine katkılarının yanısıra, projenin insanın evrim yoluyla geliştiğine ilişkin maddeci teoriyi doğrulayan çok güçlü bir kanıt sağlamasının felsefe ve bilgi teorisi alanlarında da yeni gelişmeleri besleyeceği ve tartışmalara yön vereceği kuşkusuz.
"Bu eksiksiz bilgi nasıl oluştuğumuzu
daha iyi anlamamızı sağlayacak"
Washington Üniversitesi Howard Hughes Tıp Enstitüsü araştırmacısı ve araştırma lideri Evan Eichler, "Bu eksiksiz bilgiye sahip olmak, bireysel bir organizma olarak nasıl oluştuğumuzu ve sadece diğer insanlar arasında değil, diğer türler arasında da nasıl farklılık gösterdiğimizi daha iyi anlamamızı sağlayacak" diye konuştu.
Yeni araştırma, daha önce sıralanmış DNA'ya, bir kromozomun tamamı değerinde 400 milyon harf sunuyor. Tamamen tanımlanan tam genom, bilim insanlarının DNA'nın insanlar arasında nasıl farklılaştığını ve bu genetik varyasyonların hastalıkta bir rol oynayıp oynamadığını analiz etmelerini sağlayacak.
31 Mart'ta dünyanın en itibarlı bilim yayını sayılan "Science" dergisinde yayınlanan makalesinde araştırma lideri Evan Eichler, "Bu genlerin adaptasyon için inanılmaz derecede önemli olduğu ortaya çıktığını" söyledi. "Yeni sıralama, enfeksiyonlara, vebaya ve virüslere uyum sağlamamıza ve hayatta kalmamıza yardımcı olan bağışıklık tepkisi genlerini içeriyor." (AEK)