İstanbul Harbiye'de Şan City'nin fırtına nedeniyle çöken inşaat iskelesi, bu iskelelerin sadece işçi güvenliği değil, çevre güvenliği açısından da ne kadar tehlikeli olduğunu gündeme getirdi.
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, "İnşaat iskeleleri tüm hava koşullarına uygun olarak inşa edilmeli" diyor.
"İnşaat iskelelerinin yapımı son derece basit bir matematik üstüne kuruluyor. Kullanılan malzeme, çarpraz bağlantı, birbirine bağlayan aparatlar mühendislik kuralları çerçevesinde inşa edilir. İskeleyi inşa ederken, sadece üstündeki işçilerin ağırlığı, kullanılacak malzemelerin ağırlığı değil, hava koşulları da hesaba katılır. Yani deprem, fırtına da buna dahil."
"İstanbul'un tüm inşaatları açık"
Gökçe, inşaat iskelelerinin sadece işçi sağlığını değil, çevre güvenliğini de hesaba katılarak inşa edilmesi gerektiğini belirtti.
"İstanbul'u şöyle bir gezin. Her yeri delik deşik. Tüm inşaatlar açık halde yürüyor. Oysa ki inşaatların tamamen dışarı kapalı olması gerekiyor. Özellikle kent merkezindeki inşaatlarda bu daha da önem kazanıyor. Çevreden geçenler hiçbir şekilde inşaatla yüzyüze gelmemeli, onu görmemeli. Yoksa bu olaydaki gibi ya iskele çöker, ya da yanlışlıkla inşaattan düşen parçalar insanları yarayabilir. Her gün yol, köprü, kanalizasyon yapımlarında insanların ayakları kırılıyor, bazen ölüyorlar. Ama çoğu zaman haber bile olmuyorlar."
"Belediye de sorumlu"
İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile çevre güvenliğinin tüm yasal mevzuatlarda olduğuna dikkat çeken Gökçe, inşaat sahibinin yanında kent insanının sağlığından sorumlu belediyelerin de bu inşaatlardan sorumlu olduğunu ifade etti.
"Avrupa, Amerika'ya gidin. Hiçbir yerde bizdeki gibi açık inşaatlara izin verilmez. Ne inşaat sahibi, ne de yerel yönetimler buna izin verir." (NV)