İnşaat İşçileri Derneği, geçen sene Marmara AVM inşaatında 11 işçinin yanarak ölmesiyle gündeme gelen inşaat işçilerinin barınma koşullarıyla ilgili bir rapor yayımladı.
Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak görülen inşaat sektörü, aynı zamanda “iş kazaları”nın ve hak gasplarının en yoğun yaşandığı sektörlerin başında geliyor.
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre, 2012 yılında en az 279 inşaat işçisi hayatını kaybetti. 2013'ün ilk iki ayında da bu sayı en az 29.
*Konteynırların dışarıdan görüntüsü/ Samsun
“İş kazası” denilen bu olaylarda işçiler, düşme/ezilme/yanma/zehirlenme/cisim çarpması/elektrik çarpması/araç kazası gibi olaylar neticesinde yaşamını yitiriyor; önemli bir bölümü de, şantiyelerdeki sağlıksız barınma koşulları nedeniyle hayatını kaybediyor.
İnşaat işçilerinin barınma koşullarının yer aldığı rapora göre, sorun çadır ve konteynırlarla da bitmiyor.
Küçük ve orta ölçekli şantiyeler ağırlıklı olmak üzere pek çok şantiye alanında işçiler inşa ettikleri binaların katlarında, son derece tehlikeli ve sağlıksız koşullarda yatmak zorunda kalıyorlar.
* Konteynırların dışarıdan görüntüsü/ Samsun
Yap-sat diye tabir edilen inşaatlarda katlar yukarı çıktıkça bir alt katta yatan işçiler bazen de inşa ettikleri binaların zemin katında rutubette uyumak durumundalar. Maalesef bu şantiyelerin denetimi neredeyse hiç yapılmıyor.
*Elektrik kabloları yangına davetiye çıkarır durumda/ İstanbul
Şantiyeler işçilerin 24 saat yaşam alanı olduğu için sadece barınma yerlerine odaklanmak da eksik kalıyor. Sağlıksız yemekhaneler, yetersiz ve sağlıksız duş ve lavabolar da barınma sorununun önemli bir parçasını oluşturuyor.
* Altı yataklı konteynırlarda sekiz kişi kalıyor/ İstanbul
Dernek, inşaatlarda barınma sorumluluğu taşeronlara bırakılmaması, ana işverenin uygun barınmayı sağlamakla yükümlü olması gerektiğine dikkat çekti.
* Denetimler ve müfettiş sayısı arttırılmalı, işçiler de kendi şantiyelerini denetlemeli.
* Yeni koşullara göre güncellenmiş ayrıntılı uygulama yönetmelikleri çıkarılmalı.
* İşçi sağlığı ve güvenliğine uygun olmayan barınma birimleri derhal kaldırılmalı.
* Barınma alanında da can güvenliğini tehdit eden, şantiye alanındaki elektrik tesisatı ve ekipmanlarının yönetmeliği uygunluğu denetlenmeli.
* Yeterli yüksekliği sağlamayan, 230 cm yüksekliğindeki konteynırların üretimi durdurulmalı.
* Hiçbir işçinin inşaat halindeki binanın içinde kalmasına izin verilmemeli.
* Yeterli sayıda duş, lavabo, yemekhane ve dinlenme alanı yönetmeliği uygun olarak tesis edilmeli. (NV)