HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve İnşaat İşçileri Sendikası yöneticileri ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi.
Kürkçü, İstanbul'da 10 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetini hatırlatarak sadece 2014'te en az 1200 işçinin öldüğünü belirtti.
Kürkçü, hükümetin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmesindeki çekinceleri kaldıracağına dair açıklamalarının olumlu ancak yetersiz olduğunu belirterek inşaatların açık ve saydam bir biçimde denetlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı göreve davet etti.
Bu firmaların sektörde çalışması yasaklanmalı
İnşaat İşçileri Sendikası adına konuşan Serdar Ben, Türkiye çapında inşaat işçilerinin sorunlarını dile getirdi.
"10 işçi öldü diye bu konu gündeme geldi. Ama biz her gün arkadaşlarımızı kaybediyoruz. Sorunları saymak istemiyorum. Çözüm taleplerimizi iletmek istiyorum. Torun Center'da daha önce de iş cinayeti oldu. Bu gibi cinayetlerin yaşandığı firmalar kesinlikle inşaat sektörü dışında bırakılmalı ancak o zaman işçinin değeri kavranabilir.
İş güvenliği uzmanlarının maaşını devlet ödemeli
"Şantiyelerde iş güvenliği uzmanları yani işçiyi denetleyenler işverene bağlı çalışıyor. Bu kişiler bağımsız kurullara tabi kılınarak maaşlarını devlet ödemeli. Maaşını işverenden alan bir uzman işini durdurma şansı yok. Torun Center'da da aynı şey oldu.
"3 milyona yakın inşaat işçisi var ama özel sektörde sendikalı işçi yok. Bizim henüz emekli olabilecek bir sigortamız bile yok, sendikayı bırakın. Sendikalaşma önündeki tüm engeller kaldırılmalı. Bizde inşaat başlar 4 yılda biter ne toplu sözleşme hakkı var, ne de örgütlenme yaratabiliyoruz. Cinayetlerin en önemli nedenlerinden biri de budur.
Sigorta, kıdem tazminatı, işsizlik sigortası
"Biz işçiler düzenli olarak işten çıkarılırız. Bugün Torun Center'da olduğu gibi fiil olarak arkadaşlarımızın işlerine son verildi. 15 gün sonra açılacak deniyor, bu esnada sigortaları yatırılmayacak, işsizlik sigortasından yararlanamayacaklar. Aramızda işsizlik maaşı alan inşaat işsizi yoktur. Sigorta düzenli yatmadığı için kıdem tazminat hakkı alma şansı yok. 55 yaşında bir işçinin çimento taşıması mümkün değil, prim gün sayısı düşürülmeli.
Maaşımızı almak için bile dayak yiyoruz
"Dün Halkalı'daki işçilerin eylem yapma gerekçeleri gibi inşaatlarda barınma, yemek berbattır. Bunu abartmıyoruz. Yenilebilecek durumda değil. Barınma için de bir ranza, bir sünger. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan duramazsın. Gerekli düzenlemeler yapılıp denetlenmeli.
"Geçtiğimiz hafta Esenyurt'ta iki yıldır alamadığımız maaşlar için eylem yaptık ve dayak yedik. Maaşımız için bile bu muameleyi görüyorsak şantiyede örgütlenmemiz imkansız. Son olarak Çalışma Bakanlığı, halen koltuğunda oturabiliyor. İstifa etmeli."
HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise iş cinayetlerinin önlenmesi için köklü bir çözüme ihtiyaç olduğunu dile getirerek, bu alandaki sorunların bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi. (NV)