Punk hareketinde önemli bir rol oynayan ve alanında öncü addedilen İngiltereli moda tasarımcısı Dame Vivienne Westwood (81), dün (29 Aralık) Londra'da öldü.
Sahip olduğu moda evi tarafından yapılan açıklamada Westwood'un huzur içerisinde öldüğü belirtildi. Westwood'un temsilcileri; tasarım yapmak, kitabı üzerinde çalışmak ve sanat yapmak da dahil olmak üzere sevdiği şeyleri 'son anına dek' yapmaya devam ettiğini ekledi.
Westwood, 1970'li yıllarda punk ve yeni dalga stili ile adını duyurmuş ve modanın en büyük isimlerini giydirmişti.
Sex Pistols menajeri Malcolm McLaren ve Vivienne Westwood.
Westwood, non-binary (ikili olmayan) tasarımları, sloganlı tişörtleri ve düzene karşı alaycı tavırlarıyla moda sahnesinde öne çıkan isimlerinden birisi oldu.
Kışkırtıcı ve bazen tartışmalı tasarımları ile punk estetiğini tanımlamaya başladı ve Westwood; tarihsel referansları, klasik terziliği ve romantik süslemeleri daha sert ve bazen açıkça politik mesajlarla harmanlayarak İngiltere'nin en ünlü moda tasarımcılarından biri haline geldi.
Punk Vivienne
Punk kültürünü modaya dahil etmekte ve daha geniş kitlelere ulaştırma konusunda önemli bir rol üstlendi.
Westwood, moda sektörüne dahil olduğu ilk günlerden itibaren İngiltere monarşisinden alınan simgeleri tersine çevirerek politik olarak "doğru" bir şekilde yeniden tanımlamaya çalıştı.
Aktivist kimliği ile de tanınan Westwood, kadın ve LGBTİ+ hakları, iklim krizi ve daha pek çok konuyu podyuma taşıdı.
Modaya katkılarından dolayı Westwood'a 2006 yılında İngiltere'de "Dame" unvanı verildi.
Bir tüketim karşıtı olan Westwood, kendi maddi çıkarlarını da neşeyle baltaladı. 2010 yılında şunları söyledi:
"İnsanlara sadece kıyafet almayı bırakın diyorum. Bu yaşam bize hediye edilmişken neden onu korumayalım? Yıkımın kaçınılmaz olduğu tavrını benimsemiyorum. Bazılarımız bunu durdurmak ve insanların hayatta kalmasına yardımcı olmak istiyor."
No Man's Land isimli web sitesinde düzenli olarak iklim adaleti ve sosyal adalet konuları üzerine yazdı. Geçen ay Van Gogh'un "Ayçiçekleri" tablosuna domates çorbası atan iklim aktivistlerine de destek beyanında bulunmuştu.
Aktivist Vivienne
Westwood, beraberindeki çok sayıda sanatçı ile birlikte İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalmasını savunan bir açık mektuba da imza attı ve WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Juilian Assange'ın Londra'daki Amerika Birleşik Devletleri'ne iade davası sırasında Assange'a destek verdi.
Ölümünün ardından tasarımcıyla sık sık iş birliği yapan model Karen Elson, Instagram'da şunları yazdı:
"Kadınlık, cinsiyet kavramlarını yerle bir etti ve modanın iklim açısından daha iyi işler yapmasını talep eden ilk kişilerden biri oldu. Şimdiye kadar tanıştığım, en zahmetsiz, en orijinal insanlardan biriydi. Moda, sanat ve kültür camiası; nasıl giyindiğimizi ve ne giydiğimizi şekillendiren devasa bir kadının kaybının yasını tutacak."
* Kaynak: theguardian, BBC.
(TY)