* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
İngiltere'de Yüksek Mahkeme, dün (16 Ocak) aldığı kararla hükümetin sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planına itirazı kabul etti.
Yüksek Mahkeme, böylelikle Muhafazakar Parti hükümetinin sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planının yasal olduğu yönündeki mahkeme kararının temyize götürülmesinin de yolunu açmış oldu.
The Guardian'ın aktardığına göre, söz konusu itiraz hakkı, İngiltere ve Ruanda hükümetleri arasında imzalanan ve sığınma başvurularının Ruanda'da değerlendirilmesini öngören düzenlemenin, geri gönderme riski karşısında yeterli koruma sağlayıp sağlamayacağını ve sığınmacıların Ruanda'dan zorla başka bir yere gönderilip gönderilmeyeceğini kapsayacak.
Ayrıca, İngiltere'ye gelen sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planının 1951 Mülteci Sözleşmesi'ne uygun olup olmadığı ve "sistematik olarak adaletsiz" olup olmadığı da itiraz kapsamında incelenecek.
İngiltere Yüksek Mahkemesi, 19 Aralık 2022'de hükümetin sığınmacılar Doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderme planının "yasal" olduğuna karar vermişti. Böylelikle, İçişleri Bakanlığı, ülkeye gelen sığınmacıları Ruanda'ya gönderme politikasına karşı açılan davayı kazanmıştı.
TIKLAYIN - Yüksek Mahkeme: Sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı yasaya uygun
Ne olmuştu?
İngiltere ülkeye "yasadışı yollarla girmiş bazı sığınmacıları" 120 milyon sterlinlik bir anlaşma ile Ruanda'yi göndermeyi planladığını açıklamıştı.
Dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel Ruanda hükümeti ile imzalanacak anlaşma için 14 Nisan'da başkent Kigali'ye giderken, konuyla ilgili açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson da söz konusu planın "tüm sığınmacıları değil, yalnızca bazılarını kapsayacağını" duyurmuştu.
İçişleri Bakanı Priti Patel ve Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta bu bağlamda Ruanda'nın başkenti Kigali'de söz konusu planı içeren "Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklık Anlaşması"nı imzaladı.
Fakat plan hem İngiltere'deki halk, muhalefet partileri ve siyasetçilerce hem de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Af Örgütü gibi kurumlarca tepkiyle karşılandı.
İngiltere'nin göçmenleri Ruanda'ya gönderme planı, ülkenin başkenti Londra'da da protesto edildi. İçişleri Bakanlığı binası önünde toplanan pek çok kişi göçmen ve mülteciler lehine slogan attı.
Konuyla ilgili 31 Mayıs'ta açıklama yapan İçişleri Bakanlığı, Ruanda ile imzalanan 120 milyon sterlinlik anlaşma kapsamında havayoluyla ilk sınırdışı işleminin 14 Haziran'da yapılacağını duyurdu.
Temyiz Mahkemesi yargıçları, 13 Haziran'da, göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuşun yapılabileceğine hükmetti.
Bireysel başvuruları reddedilen sığınmacıların avukatları, uçağın kalkmasına saatler kala Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuru yaptı. AİHM, 14 Haziran'da uçağın hareketine dakikalar kala aldığı kararla uçuşu durdurdu. (SD)